• mediation-bij-scheiding-2

Structuur en houvast; dat geeft rust

Een scheiding is heftig. Alles wat voorheen vertrouwd was gaat veranderen. Emotioneel komt er veel op je af. En juist in deze periode moet je veel belangrijke beslissingen nemen. Christelijke Mediator ontzorgt jullie en begeleidt jullie stap voor stap door het het scheidingsproces.  Dat geeft rust.  Van daaruit kunnen jullie weloverwogen keuzes maken.

Willen jullie scheiden van tafel en bed? Ook dan geven onderstaande stappen globaal aan wat er nodig is om te komen tot heldere en werkbare afspraken waar jullie beiden achter kunnen staan. Tijdens een gratis en vrijblijvend informatie gesprek vertellen we jullie hier graag meer over.

Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag. Professionele begeleiding en deskundige advies, passend bij jullie specifieke situatie, dat is waar wij voor staan. 

Stap 1. Kennismaking

Het doel van het gratis  informatiegesprek is enerzijds om kennis met jullie te maken. Anderzijds geven wij jullie tijdens dit gesprek een helder beeld wat jullie kunnen en mogen verwachten en wat wij voor jullie kunnen betekenen. We bekijken wat jullie wensen en behoeften zijn en stemmen samen met jullie af welk traject het beste bij jullie past. 

Stap 2. Afhechting van de partnerrelatie 

Het begin is vaak het moeilijkste deel. In dit gesprek gaan we het hebben over de reden waarom jullie uit elkaar gaan. Soms geeft men aan dat dit gesprek niet nodig lijkt, echter onze ervaring leert dat als deze stap wordt overgeslagen jullie later in het scheidingsproces vast lopen omdat er iets niet of onvoldoende is uitgesproken waardoor de mediation dreigt vast te lopen. Vrijwel iedereen geeft achteraf aan dat dit gesprek goed en van grote toegevoegde waarde was. 

Stap 3. Inventarisatie 

We starten met een inventarisatie van alles wat er geregeld moet worden. Indien er korte termijn afspraken nodig zijn besteden we hier allereerst aandacht aan. Nadat helder is wat er allemaal geregeld moet worden bespreken we met jullie de diverse mogelijkheden. Vaak is er zoveel meer mogelijk dan men denkt. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer ouders die er voor kiezen om de kosten van de kinderen te regelen via een kinderkostenrekening i.p.v. kinderalimentatie. Dit kan voor jullie beiden (fiscaal) gunstig zijn. Ook hier vertellen wij jullie graag meer over.  Hebben jullie een (gezamenlijke) onderneming? Dan staat we hier uiteraard ook uitgebreid bij stil. 

Stap 4. Financiën

Een scheiding brengt veel onzekerheden met zich mee, zeker ook op financieel gebied. Stap voor stap bespreken we alle zaken die geregeld moeten worden. De woning, de kosten voor jullie kinderen, eventuele partneralimentatie; alles komt aan bod. Wij zorgen ervoor dat jullie niets over het hoofd zien en jullie achteraf niet voor verrassingen komen te staan.

Doordat al onze mediators ook gediplomeerde register-scheidingsadviseurs zijn, kunnen wij de unieke combinatie van mediation én financieel en fiscaal advies aanbieden. Iedere financiële situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Wij denken actief met jullie mee zodat de uitkomst het meest optimaal is voor jullie beide. Hierbij houden we ook rekening met de fiscaliteiten zodat jullie niet voor onverwachte situaties komen te staan.

Stap 5. Kind en scheiding

Zeker als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn is het van groot belang dat een vechtscheiding voorkomen wordt. Wij zijn ons er van bewust dat dit niet altijd eenvoudig is, ook hierin kunnen jullie rekenen op onze ondersteuning en begeleiding.  Een ouderschapsplan met daarin duidelijke en werkbare afspraken zorgt voor rust bij jullie en jullie kinderen. Alle ouders die gaan scheiden en minderjarige kinderen hebben zijn verplicht een ouderschapsplan te maken. 

Er komt een einde aan jullie relatie als partners, echter als ouders blijven jullie aan elkaar verbonden. Wij helpen jullie om stap voor stap deze overgang te maken zodat jullie samen een goede basis leggen voor jullie eigen toekomst én voor de toekomst van jullie kinderen. De omgangsregeling, jullie (christelijke) opvoedstijl en jullie communicatie onderling; alles komt aan bod. 

Naast gesprekken met jullie als ouders bieden wij ook de mogelijkheid aan tot kindgesprekken. Anneloes is gecertificeerd kindercoach en gespecialiseerd in de begeleiding van kinderen van gescheiden ouders.

Stap 6. Vastleggen van de afspraken

Alle gemaakte afspraken leggen wij voor jullie vast in een vaststellingsovereenkomst en (indien van toepassing) in het ouderschapsplan.  Als jullie beide instemmen met de gemaakte afspraken is het tijd voor de afronding; het ondertekenen van de juridische documenten.

Stap 7. De rechtbankprocedure

De ondertekende documenten gaan naar de rechtbank. Omdat jullie de afspraken samen hebben gemaakt hoeven jullie zelf niet naar de rechtbank. Na bekrachtiging van de rechtbank regelen wij de inschrijving bij de gemeente. Vanaf dat moment zijn jullie definitief gescheiden. 

Stap 8. Evaluatie en nazorg

Als de scheiding is geregeld dan is de tijd aangebroken dat jullie de gemaakte afspraken in de praktijk gaan uitvoeren. In het begin is dat, mede door alle veranderingen, vaak nog een zoektocht. 3 maanden na het tekenen van de stukken plannen we een (video) gesprek in om te bespreken hoe het gaat. Passen de gemaakte afspraken bij de nieuwe realiteit? Zijn er nog aanpassingen nodig? Kunnen de kinderen hun draai vinden in de nieuwe situatie? Goed om hier bij stil te staan en waar nodig de afspraken te finetunen. 

Heb je vragen over jullie specifieke situatie of behoefte aan hulp en/of advises? Maak gerust een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij  jullie graag meer over ons werk en onze werkwijze. Daarnaast is er de ruimte om vragen te stellen die bij jullie leven. 

Ik wil een gratis informatiegesprek

 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Scheiden en een koophuis

  Scheiden en een koophuis

  Geplaatst op: 2024-06-27

  Het besluit is genomen. Jullie gaan scheiden. De emoties vliegen alle kanten ...

  Lees meer
 • Kinderopvangtoeslag na de scheiding

  Kinderopvangtoeslag na de scheiding

  Geplaatst op: 2024-05-31

  Je kunt kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je zelf betaalt. Hierbij...

  Lees meer
 • Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

  Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

  Geplaatst op: 2024-05-17

  Of je ex nog jouw fiscaal partner is hangt af van jullie persoonlijke si...

  Lees meer
Lees meer blogs
Scheiden en een koophuis

Scheiden en een koophuis

Geplaatst op: 2024-06-27

Het besluit is genomen. Jullie gaan scheiden. De emoties vliegen alle kanten ...

Lees meer
  Lees meer blogs
 Kinderopvangtoeslag na de scheiding

Kinderopvangtoeslag na de scheiding

Geplaatst op: 2024-05-31

Je kunt kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je zelf betaalt. Hierbij...

Lees meer
  Lees meer blogs
Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

Geplaatst op: 2024-05-17

Of je ex nog jouw fiscaal partner is hangt af van jullie persoonlijke si...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • "Begripvol, respectvol, betrouwbaar, en ervaren. De begeleiding was meer dan uitstekend."

  Maarten
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.