• scheidenondernemen

Scheiden als ondernemer

Geplaatst op 12-01-2024

Als ondernemer heb je hard gewerkt aan je bedrijf. Bloed, zweet en tranen. Al je energie heb je erin gestoken Als dan het besluit is genomen dat jullie gaan scheiden is de kans groot dat je overspoelt zal worden door vragen. Wat zijn de financiële gevolgen? Hoe zit het fiscaal? En de waarde van de onderneming? Moet deze wel of niet verdeeld worden? Zoja, wie gaat de waarde van de onderneming bepalen dan? Enzovoorts.

Ook bij de partner komen er allerlei vragen op. Heb ik recht op partneralimentatie? Ik sta op de loonlijst wat zijn mijn rechten en plichten dan? Wat gaat dit betekenen voor mijn toekomst? 

Als de onderneming een belangrijke inkomstenbron is voor jullie gezin is het noodzakelijk om goed na te denken over hoe jullie de inkomsten en eventuele zeggenschap over het bedrijf, in de toekomst gaan invullen. De scheiding gaat niet alleen over een nieuwe toekomst voor jullie zelf maar ook over de toekomst van de onderneming.

Scheiden met een eigen bedrijf

Als jullie samen eigenaar zijn van de onderneming komt er nog veel meer bij kijken. In de praktijk blijkt dat het in sommige gevallen mogelijk is om de bedrijfsvoering na de scheiding onveranderd door te laten lopen. Vaak zijn daar dan wel aanvullende afspraken voor nodig zodat voor alle betrokkenen helderheid ontstaat.

In de praktijk zien we ook regelmatig andere constructies voorbijkomen. Zo kan het zijn dat één van de partners samen met een zakenpartner eigenaar van de onderneming is. Het spreekt voor zich dat het dan van cruciaal belang is om goede, heldere en werkbare afspraken te maken voor de toekomst. Waarbij maximaal rekening zal worden gehouden met alle fiscaliteiten. Dit alles met als doel  jullie beide na de scheiding verder kunnen en dat de onderneming gezond blijft.

Scheiden als zzp-er, scheiden met vof, scheiden met een b.v.

De bedrijfsvorm is van belang bij een scheiding. Als er sprake is van een eenmanszaak dan is de wijze waarop jullie gehuwd zijn het basis uitgangspunt voor de verdeling. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden? Hoe zien deze huwelijkse voorwaarden eruit? Zijn er afspraken in opgenomen voor het geval jullie uit elkaar gaan?

Heb je een vof samen met iemand anders, dus niet met je partner? Ook dan is de huwelijksvorm bepalend voor de verdeling van het vermogen. De andere partner kan dan alleen aanspraak maken op (een deel van) jouw aandeel in de vof. 
En voor het gemak: bij een b.v. ligt het weer anders. De aandelen die in jouw bezit zijn zullen, afhankelijk van de huwelijksvorm verdeeld moeten worden. Als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen kan de ex-partner aanspraak maken op jouw aandeel in de bv.

Ben je ondernemer en getrouwd in gemeenschap van goederen?

Dan zal in de meeste gevallen de onderneming gezien worden als zijnde gemeenschappelijk bezit. Dit staat los van praktijk, dus ook als jij de enige bent geweest die in de onderneming heeft gewerkt. De andere partner kan in dit geval niet de zeggenschap over het bedrijf opeisen. Wel kan hij of zijn aanspraak maken op (een deel van) het vermogen uit het bedrijf.

Als jullie getrouwd zijn op huwelijkse voorwaarden is de kans groot dat jullie afspraken hebben gemaakt over het wel of niet verdelen van het vermogen en wie de eigenaar blijft. Het is van groot belang om goed uit te zoeken welke afspraken en (fiscale) regels van toepassing zijn op jullie specifieke situatie. 

Hoe bepaal je de waarde van de onderneming?

Als blijkt dat jullie beide recht hebben op een deel van het vermogen van de onderneming is het belangrijk om het bedrijf te laten waarderen. Om onenigheid te voorkomen is het verstandig een (onafhankelijk) financieel adviseur in te schakelen. Uiteraard helpen onze scheidingsadviseurs je hier graag bij.

Het belang van advies op maat

Scheiden is al ingewikkeld genoeg. Om te voorkomen dat jullie na de scheiding gedoe krijgen met de belastingdienst is het vangroot belang dat tijdens het scheidingsproces alles op tafel komt en dat er goede en eerlijke afspraken gemaakt én dat die afspraken op de juiste wijze worden vastgelegd. Alle mediators die werkzaam zijn bij Christelijke Mediator zijn ook scheidingsadviseur. Hierdoor kunnen zij, naast de mediation zelf, jullie voorzien van financieel, fiscaal en juridisch advies op maat. Ook verzorgen wij de juridische vastlegging. Op deze wijze begeleiden wij jullie van A-Z. Dit voorkomt onaangename verrassingen achteraf.
 

 Ik wil een gratis gesprek

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

  Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

  Geplaatst op: 2024-05-17

  Of je ex nog jouw fiscaal partner is hangt af van jullie persoonlijke si...

  Lees meer
 • Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

  Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

  Geplaatst op: 2024-05-03

  Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven? Scheiden, een onderwe...

  Lees meer
 • 5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  Geplaatst op: 2024-04-19

  We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

  Lees meer
Lees meer blogs
Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

Geplaatst op: 2024-05-17

Of je ex nog jouw fiscaal partner is hangt af van jullie persoonlijke si...

Lees meer
  Lees meer blogs
Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

Geplaatst op: 2024-05-03

Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven? Scheiden, een onderwe...

Lees meer
  Lees meer blogs
5 Vakantietips voor gescheiden ouders

5 Vakantietips voor gescheiden ouders

Geplaatst op: 2024-04-19

We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.