• het-alternatief-voor-kinderalimentatie

Het alternatief voor kinderalimentatie

Geplaatst op 02-02-2024

Als je te maken krijgt met een scheiding en jullie hebben samen kinderen dan komt vroeg of laat de vraag: "Hoe gaan we om met de kosten van de kinderen?" en “Wat kosten de kinderen eigenlijk en wie gaat wat betalen?”.

In de wet staat dat jullie als ouders allebei de plicht én het recht hebben om jullie kind(eren) financieel te onderhouden en te verzorgen. Nu jullie gaan scheiden, moeten de afspraken hierover vastgelegd worden in een ouderschapsplan. Het doel van kinderalimentatie is dat er na de scheiding een vergelijkbare levenstandaard is bij de vader en moeder én dat de kinderen, financieel gezien, zo min mogelijk nadelen ondervinden van de scheiding.

Verblijfskosten en verblijf overstijgende kosten

De kosten voor de kinderen kunnen worden opgedeeld in 2 groepen. De verblijfskosten en de verblijf overstijgende kosten. De Verblijfskosten zijn alle kosten die je als ouder maakt wanneer de kinderen bij jou verblijven. Zoals kosten voor eten en drinken, kosten voor gas, water en licht, maar ook voor uitjes of vakanties. De verblijf overstijgende kosten zijn kosten die onafhankelijk van waar het kind verblijft, worden gemaakt. Zoals kosten voor kleding, schoolgeld en sport.

Kinderalimentatie berekenen

Als eerste zal er worden gekeken naar welke ouder de meeste zorgtaken op zich neemt. Die ouder zal dan, zeer waarschijnlijk, de meeste kosten maken voor de kinderen. Vervolgens moeten er afspraken gemaakt worden om, ondanks de zorgverdeling, de kosten voor de kinderen eerlijk te verdelen.  Hiervoor is kinderalimentatie in het leven geroepen.  De hoogte van het bedrag van de kinderalimentatie wordt berekend op basis van de TREMA – Norm. Dit is een norm die door elke rechtbank in Nederland gebruikt wordt. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met:

 • het aantal kinderen en hun leeftijd
 • ​het gezinsinkomen voor de scheiding
 • ​de draagkracht van de ouders
 • ​de financiële behoefte van de kinderen
 • de verdeling van de zorgtaken na de scheiding
   

Christelijke Mediator kan jullie helpen bij het berekenen van de hoogte van de kinderalimentatie. Op internet zijn er steeds meer websites te vinden waar je voor een klein bedrag en soms zelfs gratis de hoogte van de alimentatie kan berekenen. Maar pas hier mee op! Deze rekenmodellen maken een globale berekening op basis van de gemiddelden. Ons advies aan jullie: laat een berekening op maat maken die past bij jullie specifieke situatie. Er zijn immers zoveel zaken die meespelen en van invloed zijn. Een berekening op maat zorgt er in veel gevallen voor dat jullie beide honderden(!) euro’s besparen doordat er maximaal gebruik gemaakt wordt van de fiscale voordelen en toeslagen.

Kinderkostenrekening

Steeds meer ouders kiezen ervoor om te werken met een (gezamenlijke) kinderkostenrekening in plaats van kinderalimentatie.

De kinderkostenrekening werkt heel eenvoudig. Jullie openen een en/of rekening en storten hier maandelijks, naar verhouding van jullie inkomen, een bedrag op. Vanuit deze gezamenlijke rekening worden vervolgens alle verblijf overstijgende kosten betaald. Zo hebben jullie beide inzicht (alhoewel het ook mogelijk is om hier andere afspraken over te maken) in de gemaakte kosten en geven jullie de kinderen hetzelfde als ten tijde van jullie huwelijk. Wanneer jullie kiezen voor een kinderkostenrekening is het belangrijk dat jullie goede afspraken maken. Mogen beide ouders gebruik maken van de rekening of betaalt één ouder alles en kijkt de ander alleen mee? Is het wenselijk dat jullie beide inzicht hebben in de rekening of liever niet?  Wat gaat er wel en wat gaat er niet betaald worden van deze rekening? Er zijn diverse afspraken en constructies mogelijk.

Het grootste verschil tussen kinderalimentatie en een kinderkostenrekening

De hoogte van de kinderalimentatie wordt gebaseerd op basis van landelijke gemiddelden. Het gaat hierbij dus niet om de kosten die jullie ten tijde van jullie huwelijk kwijt waren aan de kinderen. Als jullie kiezen voor een kinderkostenrekening dan worden de kosten bepaald op basis van de kosten die jullie daadwerkelijk voor de kinderen maken.

Advies

Regelmatig krijgen wij de vraag; wat is nu beter? Werken met een kinderkostenrekening of toch kinderalimentatie? Op deze vraag is geen generiek antwoord mogelijk. Dit is echt per situatie anders. Wil je graag weten wat voor jullie de beste keuze is?

Neem vooral even contact op. In een gratis en vrijblijvend informatiegesprek kunnen we jullie situatie bespreken en jullie gericht adviseren.

Meer weten? Maak een afspraak voor een gratis én vrijblijvend gesprek.

Ik wil een gratis gesprek

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • 5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  Geplaatst op: 2024-04-19

  We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

  Lees meer
 • Afscheid en afhechting na de scheiding

  Afscheid en afhechting na de scheiding

  Geplaatst op: 2024-04-05

  Afscheid nemen doet pijn. Bij een scheiding moet je afscheid nemen van diegen...

  Lees meer
 • Kinderboeken over scheiden

  Kinderboeken over scheiden

  Geplaatst op: 2024-03-22

  Peuters en Kleuters Joep, soms bij papa, soms bij mama – digitaal pr...

  Lees meer
Lees meer blogs
5 Vakantietips voor gescheiden ouders

5 Vakantietips voor gescheiden ouders

Geplaatst op: 2024-04-19

We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

Lees meer
  Lees meer blogs
Afscheid en afhechting na de scheiding

Afscheid en afhechting na de scheiding

Geplaatst op: 2024-04-05

Afscheid nemen doet pijn. Bij een scheiding moet je afscheid nemen van diegen...

Lees meer
  Lees meer blogs
Kinderboeken over scheiden

Kinderboeken over scheiden

Geplaatst op: 2024-03-22

Peuters en Kleuters Joep, soms bij papa, soms bij mama – digitaal pr...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.