• Het alternatief voor kinderalimentatie

Het alternatief voor kinderalimentatie

Geplaatst op 02-05-2020

Als je te maken krijgt met een scheiding en jullie hebben samen kinderen dan komt vroeg of laat de vraag: ‘Hoe gaan we om met de kosten van de kinderen?’ “Wat kosten de kinderen eigenlijk en wie gaat wat betalen?”

In de wet staat dat jullie als ouders allebei de plicht én het recht hebben om jullie kind(eren) financieel te onderhouden en verzorgen. Nu jullie gaan scheiden, moeten de afspraken hierover vastgelegd worden in een ouderschapsplan. Het doel van kinderalimentatie is dat er na de scheiding een vergelijkbare levenstandaard is bij de vader en moeder én dat de kinderen, financieel gezien, zo min mogelijk nadelen ondervinden van de scheiding.

Verblijfskosten en verblijf overstijgende kosten

De kosten voor de kinderen kunnen worden opgedeeld in 2 groepen. De verblijfskosten en de verblijf overstijgende kosten. De Verblijfskosten zijn alle kosten die je als ouder maakt wanneer de kinderen bij jou verblijven. Zoals kosten voor eten en drinken, kosten voor gas, water en licht, maar ook voor uitjes of vakanties. De verblijf overstijgende kosten zijn kosten die onafhankelijk van waar het kind verblijft, worden gemaakt. Zoals kosten voor kleding, schoolgeld en sport.

Kinderalimentatie berekenen

Als eerste zal er worden gekeken naar welke ouder de meeste zorgtaken op zich neemt. Die ouder zal dan, zeer waarschijnlijk, de meeste kosten maken voor de kinderen. Vervolgens moeten er afspraken gemaakt worden om, ondanks de zorgverdeling, de kosten voor de kinderen eerlijk te verdelen.  Hiervoor is kinderalimentatie in het leven geroepen.  De hoogte van het bedrag van de kinderalimentatie wordt berekend op basis van de TREMA – Norm. Dit is een norm die door elke rechtbank in Nederland gebruikt wordt. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met:

 • het aantal kinderen en hun leeftijd
 • ​het gezinsinkomen voor de scheiding
 • ​de draagkracht van de ouders
 • ​de financiële behoefte van de kinderen
 • de verdeling van de zorgtaken na de scheiding
   

Christelijke Mediator kan jullie helpen bij het berekenen van de hoogte van de kinderalimentatie. Op internet zijn er steeds meer websites te vinden waar je voor een klein bedrag en soms zelfs gratis de hoogte van de alimentatie kan berekenen. Maar pas hier mee op! Deze rekenmodellen maken een globale berekening op basis van de gemiddelden. Ons advies aan jullie: laat een berekening op maat maken die past bij jullie specifieke situatie. Er zijn immers zoveel zaken die meespelen en van invloed zijn. Een berekening op maat zorgt er in veel gevallen voor dat jullie beide honderden(!) euro’s besparen doordat er maximaal gebruik gemaakt wordt van de fiscale voordelen en toeslagen.

Meer weten? Maak een afspraak voor een gratis én vrijblijvend gesprek.

Ik wil een gratis gesprek


Kinderkostenrekening

Steeds meer ouders kiezen ervoor om te werken met een (gezamenlijke) kinderkostenrekening in plaats van kinderalimentatie.

De kinderkostenrekening werkt heel eenvoudig. Jullie openen een en/of rekening en storten hier maandelijks, naar verhouding van jullie inkomen, een bedrag op. Vanuit deze gezamenlijke rekening worden vervolgens alle verblijf overstijgende kosten betaald. Zo hebben jullie beide inzicht (alhoewel het ook mogelijk is om hier andere afspraken over te maken) in de gemaakte kosten en geven jullie de kinderen hetzelfde als ten tijde van jullie huwelijk. Wanneer jullie kiezen voor een kinderkostenrekening is het belangrijk dat jullie goede afspraken maken. Mogen beide ouders gebruik maken van de rekening of betaalt één ouder alles en kijkt de ander alleen mee? Is het wenselijk dat jullie beide inzicht hebben in de rekening of liever niet?  Wat gaat er wel en wat gaat er niet betaald worden van deze rekening? Er zijn diverse afspraken en constructies mogelijk.

Het grootste verschil tussen kinderalimentatie en een kinderkostenrekening

De hoogte van de kinderalimentatie wordt gebaseerd op basis van landelijke gemiddelden. Het gaat hierbij dus niet om de kosten die jullie ten tijde van jullie huwelijk kwijt waren aan de kinderen. Als jullie kiezen voor een kinderkostenrekening dan worden de kosten bepaald op basis van de kosten die jullie werkelijk voor de kinderen maken.

Advies

Regelmatig krijgen wij de vraag; wat is nu beter? Werken met een kinderkostenrekening of toch kinderalimentatie? Op deze vraag is geen generiek antwoord mogelijk. Dit is echt per situatie anders. Wil je graag weten wat voor jullie de beste keuze is?

Neem vooral even contact op. In een gratis en vrijblijvend informatiegesprek kunnen we jullie situatie bespreken en jullie gericht adviseren.

Ik wil een gratis gesprek

  info@christelijkemediator.nl  
   06 13257296
   Direct contact via Whatsapp 

 

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Wat is een ouderschapsplan?

  Wat is een ouderschapsplan?

  Geplaatst op: 2020-08-07

  Het ouderschapsplan is een verplichte regeling waarin ouders die gaan scheide...

  Lees meer
 • Mijn persoonlijke ervaring met scheiden

  Mijn persoonlijke ervaring met scheiden

  Geplaatst op: 2020-07-31

  Samen hadden we, zo op het eerste gezicht, een mooi leven. Twee geweldige kin...

  Lees meer
 • Meest gestelde vragen over alimentatie

  Meest gestelde vragen over alimentatie

  Geplaatst op: 2020-07-17

  In onze praktijk zien wij vaak dat alimentatie een punt van discussie is. Ond...

  Lees meer
Lees meer blogs
Wat is een ouderschapsplan?

Wat is een ouderschapsplan?

Geplaatst op: 2020-08-07

Het ouderschapsplan is een verplichte regeling waarin ouders die gaan scheide...

Lees meer
  Lees meer blogs
Mijn persoonlijke ervaring met scheiden

Mijn persoonlijke ervaring met scheiden

Geplaatst op: 2020-07-31

Samen hadden we, zo op het eerste gezicht, een mooi leven. Twee geweldige kin...

Lees meer
  Lees meer blogs
Meest gestelde vragen over alimentatie

Meest gestelde vragen over alimentatie

Geplaatst op: 2020-07-17

In onze praktijk zien wij vaak dat alimentatie een punt van discussie is. Ond...

Lees meer
  Lees meer blogs

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.