• Wat is een ouderschapsplan?

Wat is een ouderschapsplan?

Geplaatst op 07-08-2020

Het ouderschapsplan is een verplichte regeling waarin ouders die gaan scheiden, afspraken vastleggen over hun minderjarige kinderen. Alle ouders moeten bij scheiding, een ouderschapsplan maken. Dus ook de ouders die niet getrouwd zijn.

Wat staat er in een ouderschapsplan?

Wie kent jullie kinderen beter dan jullie zelf? Niemand toch?! Dat is dan ook de reden dat wij, als Christelijke Mediator, jullie adviseren en stimuleren om als ouders, in onderling overleg, afspraken te maken over jullie gezamenlijke ouderschap na de scheiding.

In elke ouderschapsplan moeten een aantal verplichte onderdelen meegenomen worden:

 • Hoe gaan jullie als ouders, de zorg, opvoeding en omgang regelen?
 • Hoe gaan jullie als ouders, elkaar na de scheiding informeren over belangrijke onderwerpen?
 • Hoe gaan jullie de kosten van de verzorging en opvoeding van jullie kinderen regelen?


Voorkom strijd in de toekomst

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat de afspraken zo concreet mogelijk opgeschreven worden. In de praktijk gebeurt het nogal eens dat er in een ouderschapsplan staat: de kinderen verblijven 50% bij vader en 50% bij moeder. Feestdagen regelen we in onderling overleg en ook de vakantie bespreken we op een later moment. Fantastisch dat dit kan! Dat gunnen wij alle ouders. Desondanks adviseren wij, om helder en concreet op te schrijven wat de uitgangspunten zijn. In onderling overleg kunnen jullie elke afspraak maken die jullie willen. Maar mocht er in de toekomst een moment zijn waarop jullie er samen niet meer uitkomen, dan is het ouderschapsplan leidend. En op dat moment is het fijn als er helder omschreven staat dat de kinderen 1ste kerstdag bij papa zijn en 2de kerstdag bij mama. Of dat de zomervakantie bij helfte wordt verdeeld.

Christelijke Mediator helpt jullie om duidelijke en werkbare afspraken te maken, waar jullie allebei mee verder kunnen. Zo weet je wat je van je ex-partner kan en mag verwachten en dat geldt ook omgekeerd. En het geeft jullie en jullie kind(eren), duidelijkheid en stabiliteit.

Goedkoop is duurkoop

In de praktijk krijgen wij regelmatig mensen aan tafel die jaren geleden zijn gescheiden en destijds een ouderschapsplan hebben gedownload van het internet en dit samen hebben ingevuld. Dit standaard formulier bevatte de wettelijk verplichte onderdelen dus is goedgekeurd door de rechtbank. Al deze mensen lopen in de praktijk vast. Veel belangrijke zaken waarbij het zeer wenselijk is, en in veel gevallen zelfs noodzakelijk, om afspraken over te maken, zijn niet meegenomen in een dergelijk ‘standaard’ ouderschapsplan. Hierdoor lopen de ouders vast. En dat kan voor grote onderlinge frustraties en irritaties zorgen, waar jullie kinderen de dupe van zijn. En dat alleen om 100 tot 150 euro te besparen. In dit soort situaties blijkt echt; goedkoop is duurkoop.

Hoe zit het juridisch?

Het ouderschapsplan is een verplicht onderdeel voor ouders van minderjarige kinderen. Dat betekent dat wij het ouderschapsplan als bijlage van het scheidingsconvenant meesturen naar de rechtbank. Als de documenten voldoen aan de wettelijke eisen (en daar zullen wij voor zorgen), zal de rechter de scheiding bekrachtigen en daarmee zijn de afspraken uit het ouderschapplan en de afspraken uit het scheidingsconvenant bindend voor beide ouders. Dat betekent dat jullie verplicht zijn om de gemaakte afspraken na te komen.

Evaluatie van het ouderschapsplan

Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan is het zeer wenselijk om in het ouderschapsplan afspraken te maken over de evaluatie van het ouderschapsplan. Een omgangsregeling kan heel passend zijn bij kinderen van 7 en 10 jaar. Echter, als jullie kinderen pubers worden, dan is de kans groot dat er hele andere afspraken nodig zijn. Ook kan het zijn dat de situatie veranderd, omdat één van jullie, of jullie beide willen verhuizen i.v.m. een andere baan of nieuwe partner. Regelmatig evalueren van het ouderschapsplan, kan veel onrust en spanning voorkomen.

Het ouderschapsplan wijzigen

Als jullie het samen eens zijn, dan kunnen jullie wijzigingen heel eenvoudig doorvoeren. Het is wel verstandig om de nieuwe afspraken (in tweevoud) op papier te zetten en te voorzien van de datum en handtekening. Als er wijzigingen nodig zijn, waar jullie samen niet uit komen, dan kan een mediator uitkomst bieden. Vaak zijn 1 of 2 gesprekken voldoende om tot een oplossing te komen waar jullie beide achter kunnen staan.

Wat kan Christelijke Mediator voor jullie betekenen?

Christelijke Mediator biedt scheidingsbegeleiding van a-z. Daarbij hebben wij expliciet aandacht voor zowel de emotionele als inhoudelijke kant van de scheiding.

Jullie kunnen rekenen op betrokken specialisten met kennis van zaken op zowel emotioneel als financieel vlak. Met aandacht voor zowel de fiscale als de juridische aspecten.

Wij zorgen dat alles wat besproken moet worden, de revue passeert en helpen jullie stap voor stap. Hierdoor ontstaat er rust en ruimte. Van daaruit kunnen jullie goede en weloverwogen afspraken maken.

Contact

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek.

Ik wil een gratis gesprek

  info@christelijkemediator.nl  
   06 588 69 008
   Direct contact via Whatsapp 

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • 5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  Geplaatst op: 2024-04-19

  We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

  Lees meer
 • Afscheid en afhechting na de scheiding

  Afscheid en afhechting na de scheiding

  Geplaatst op: 2024-04-05

  Afscheid nemen doet pijn. Bij een scheiding moet je afscheid nemen van diegen...

  Lees meer
 • Kinderboeken over scheiden

  Kinderboeken over scheiden

  Geplaatst op: 2024-03-22

  Peuters en Kleuters Joep, soms bij papa, soms bij mama – digitaal pr...

  Lees meer
Lees meer blogs
5 Vakantietips voor gescheiden ouders

5 Vakantietips voor gescheiden ouders

Geplaatst op: 2024-04-19

We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

Lees meer
  Lees meer blogs
Afscheid en afhechting na de scheiding

Afscheid en afhechting na de scheiding

Geplaatst op: 2024-04-05

Afscheid nemen doet pijn. Bij een scheiding moet je afscheid nemen van diegen...

Lees meer
  Lees meer blogs
Kinderboeken over scheiden

Kinderboeken over scheiden

Geplaatst op: 2024-03-22

Peuters en Kleuters Joep, soms bij papa, soms bij mama – digitaal pr...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.