• kinderen-in-de-scheiding

Kinderen in de scheiding

Kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden; dat is een gegeven. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen. Een vechtscheiding wel! Goede begeleiding is hierbij essentieel. Wij zien het als onze taak om jullie hierbij te helpen. Het is onze ervaring dat goed scheiden écht mogelijk is. Juist daarom hebben wij gekozen voor dit vak. 

Als jullie gaan scheiden stopt jullie liefdesrelatie. Als ouders van jullie kinderen blijven jullie aan elkaar verbonden. Deze nieuwe relatie vraagt om goede, heldere en werkbare afspraken.

Als er minderjarige kinderen zijn betrokken bij de scheiding, moet er voor hen veel worden geregeld.  Als eerste komt vaak de vraag: Hoe vertellen we onze kinderen dat we gaan scheiden? Ook moeten er tijdens het scheidingsproces goede afspraken worden gemaakt. Uiteraard wanneer ze bij jou of je ex-partner verblijven, over de verdeling van de kosten voor de kinderen, beslissingen over de toekomst van de kinderen en overleg en communicatie tussen jullie als ouders. Door dit tijdens het scheidingsproces goed te regelen, hebben de kinderen later veel minder last van de gevolgen van de scheiding. En het geeft jullie als ouders rust.

Hoe zit het juridisch?

De wet bepaalt dat bij een scheiding waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken, naast een convenant of vaststellingsovereenkomst ook een ouderschapsplan moet worden gemaakt. Deze zal ook meegestuurd moeten worden naar de rechtbank. In het ouderschapsplan moeten onder andere afspraken staan over waar de kinderen verblijven (ook tijdens feestdagen, verjaardagen en vakanties), hoe jullie de zorgtaken verdelen en welke afspraken jullie maken omtrent medische beslissingen, de kosten voor de kinderen en  jullie onderlinge communicatie.

Kunnen we afwijken van de wet?

De basis afspraken moeten in elk ouderschapsplan terugkomen. Als deze er niet in staan dan zal het ouderschapsplan worden afgekeurd door de rechtbank. Echter er mogen wel afwijkende of aanvullende afspraken worden vastgelegd, zolang deze in het belang van de kinderen zijn. Dit kan bijvoorbeeld gaan om afwijkende financiële afspraken, een hele specifieke omgangsregeling of om afspraken over gebruik van social media.

Kindgesprek

Naast gesprekken met jullie als ouders bieden wij ook de mogelijkheid aan tot kindgesprekken. Veel kinderen geven achteraf aan dat ze dit heel prettig vonden. Deze gesprekken neemt Anneloes voor haar rekening. Het voordeel van een kindgesprek is dat er een neutraal onpartijdig persoon meeluistert naar de behoeften van jullie kind(eren). Ze hoeven dan namelijk even niet bezig te zijn met hun loyaliteit richting papa of mama, opa of oma of andere bekenden.  Door een kindgesprek hebben kinderen het gevoel dat hun mening er toe doet en ze vinden het fijn dat er naar hun geluisterd wordt. Het kindgesprek is dus van grote meerwaarde voor kinderen; echter ook voor jullie als ouders kan dit gesprek waardevolle informatie opleveren. Een kindgesprek is zinvol vanaf de leeftijd van 4 jaar. Uiteraard past Anneloes haar werkwijze aan op het niveau en de leeftijd van jullie kind(eren). 

De Kinderen Scheiden Mee

Anneloes is naast mediator en ADR Scheidingsadviseur ook gecertificeerd coach van het programma De Kinderen Scheiden Mee. Een laagdrempelig, preventief programma voor kinderen die betrokken zijn bij een scheiding. In een speciaal op de leeftijdsgroepen afgestemd programma van één dagdeel leren de kinderen beter begrijpen wat er gebeurt bij de scheiding en hoe ze daarmee om kunnen gaan. Herkenning en erkenning staat centraal. Tijdens de scheidingsperiode gevuld met onzekerheden draagt dit programma voor kinderen én hun ouders bij aan het voorkomen én verminderen van problemen voortvloeiend uit de scheiding. 

Wat doet Christelijke Mediator voor jullie?

In het scheidingstraject bespreken wij stap voor stap alle regelingen en bijzonderheden omtrent jullie kinderen. Wij helpen jullie om te komen tot duidelijke en  werkbare afspraken die goed zijn voor de kinderen en passen bij jullie als ouders. Iedere scheiding staat op zichzelf en als ouders kennen jullie je eigen kinderen als geen ander. Alle gemaakte afspraken leggen wij voor jullie vast in een ouderschapsplan. 

Verder nemen wij met jullie de mogelijkheden door als het gaat om de kinderkosten. Kiezen jullie voor kinderalimentatie of voor een kinderkostenrekening? Wij leggen de voor- en nadelen uit en maken voor beide situaties een berekening zodat jullie een weloverwogen beslissing kunnen nemen.

Tot slot leggen wij alle gemaakte afspraken vast in een compleet ouderschapsplan. Goede afspraken zorgen voor meer rust en duidelijkheid na de scheiding.

Ik wil een gratis informatigesprek

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Kinderopvangtoeslag na de scheiding

  Kinderopvangtoeslag na de scheiding

  Geplaatst op: 2024-05-31

  Je kunt kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je zelf betaalt. Hierbij...

  Lees meer
 • Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

  Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

  Geplaatst op: 2024-05-17

  Of je ex nog jouw fiscaal partner is hangt af van jullie persoonlijke si...

  Lees meer
 • Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

  Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

  Geplaatst op: 2024-05-03

  Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven? Scheiden, een onderwe...

  Lees meer
Lees meer blogs
 Kinderopvangtoeslag na de scheiding

Kinderopvangtoeslag na de scheiding

Geplaatst op: 2024-05-31

Je kunt kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je zelf betaalt. Hierbij...

Lees meer
  Lees meer blogs
Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

Geplaatst op: 2024-05-17

Of je ex nog jouw fiscaal partner is hangt af van jullie persoonlijke si...

Lees meer
  Lees meer blogs
Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

Geplaatst op: 2024-05-03

Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven? Scheiden, een onderwe...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.