• Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

Geplaatst op 03-05-2024

Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

Scheiden, een onderwerp wat (helaas) veel mensen raakt. Ook David, ik spreek David voor iets heel anders tot we het over mijn beroep krijgen. Hij begint te vertellen:

“ Gelukkig is er steeds meer oog voor het belang van de kinderen die bij de scheiding betrokken zijn. Bij de scheiding van mijn ouders was het wel anders. Zij gingen uit elkaar toen ik drie was. Ik kan me niet anders heugen dan dat het een waar gevecht was. De mogelijkheid van co-ouderschap bestond in die tijd nog niet. Je ging automatisch naar je moeder. Daar waar we in het begin nog om het weekend naar mijn vader gingen, draaide het er uiteindelijk op uit dat we fulltime bij mijn moeder waren. Mijn moeder had er alles aan gedaan om ons bij mijn vader weg te houden. Of ze het bewust deed weet ik niet.”

“Weet je wat ik het ergste vind?” Vragend kijkt hij me aan. “Het feit dat ik nooit mijn eigen waarheid over mijn vader heb kunnen schrijven. Mijn moeder vertelde alleen de negatieve dingen over mijn vader, zijn familie hemelde hem aan alle kanten op. En ik, ik zat er tussenin, geen idee wie er gelijk had en wie mijn vader echt was. Mijn vader overleed toen ik puber was. Een kans om mijn eigen waarheid te schrijven is er niet meer.
Ik neem het mijn moeder tot op de dag van vandaag kwalijk dat ze me de kans heeft ontnomen mijn vader te leren kennen. Dat ze mij de kans heeft ontnomen om onbevangen van mijn beide ouders te kunnen en mogen houden. Het heeft ons contact op scherp gezet en is op zijn zachts gezegd niet goed te noemen. Eerlijk gezegd hebben we weinig contact met elkaar.”

Ik kan de pijn van deze volwassen man voelen.

Na het eindigen van ons gesprek blijven zijn woorden hangen. Ik weet hoe het is om gescheiden te zijn maar ik heb geen idee hoe het is om kind van gescheiden ouders te zijn. Natuurlijk kan ik me er wel een voorstelling van maken maar hoe het echt voelt? Ik heb geen idee. Ik probeer me te verplaatsen in zijn moeder. Wat een pijn, wat een verdriet, wat een eenzaamheid. Dit verhaal kent geen winnaar, dit kent alleen maar verliezers. Het maakt me verdrietig.

Hoe is dat voor jou? Handel jij ook wel eens in je eigen belang?

Is dat ook wat je wilt? Is dat wat je voor ogen hebt? Lukt het je om erbij stil te staan wat de impact is op jullie kinderen? Natuurlijk brengt scheiden met zich mee dat kinderen barstjes op lopen. Maar weet; het hoeven geen breuken of scherven te zijn. Ben je je ervan bewust dat jij dat zelf in de hand hebt? Ben je je ervan bewust dat je door je eigen emoties te leren herkennen en erkennen het verschil kan maken voor jullie kinderen?

Weet alsjeblieft dat het geen schande is om tot de ontdekking te komen dat je soms bewust of onbewust de verkeerde keuzes te maken. Wel nodig ik je graag uit om het anders te doen. En nee, het is geen schande om daar hulp bij te vragen. Ik heb echt respect voor al die ouders die kritisch naar zichzelf leren kijken vanuit de wetenschap dat zij daarmee hun kinderen een levenslang cadeau geven.

Heb je behoefte aan een luisterend oor of advies?

Contact opnemen

Wij helpen je graag.

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

  Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

  Geplaatst op: 2024-05-17

  Of je ex nog jouw fiscaal partner is hangt af van jullie persoonlijke si...

  Lees meer
 • Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

  Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

  Geplaatst op: 2024-05-03

  Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven? Scheiden, een onderwe...

  Lees meer
 • 5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  Geplaatst op: 2024-04-19

  We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

  Lees meer
Lees meer blogs
Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

Geplaatst op: 2024-05-17

Of je ex nog jouw fiscaal partner is hangt af van jullie persoonlijke si...

Lees meer
  Lees meer blogs
Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

Geplaatst op: 2024-05-03

Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven? Scheiden, een onderwe...

Lees meer
  Lees meer blogs
5 Vakantietips voor gescheiden ouders

5 Vakantietips voor gescheiden ouders

Geplaatst op: 2024-04-19

We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.