• kinderboeken-over-scheiden

Kinderboeken over scheiden

Geplaatst op 22-03-2024

Peuters en Kleuters

Joep, soms bij papa, soms bij mama – digitaal prentenboek uitgegeven door de Raad voor Rechtsbijstand met tekeningen van Len Munnik. Dit boek is geschikt voor kinderen van 0 tot 5 jaar en gratis te downloaden. De ouders van Joep houden niet meer van elkaar, maar nog wel van Joep. Soms woont Joep bij papa, soms woont hij bij mama. Mama kan goed knutselen, Joep knutselt altijd met mama. Maar met papa speelt hij altijd verstoppertje. Dat kan papa veel beter.

Thuis bij allebei – door Mike van Dam. Voorleesboek voor kinderen van 3 tot 7 jaar . Waarom zijn papa en mama niet meer samen? Houden ze nog wel van mij? Thuis bij allebei is een prachtig prentenboek over scheiden en co-ouderschap. Dit prentenboek kan ouders helpen om op een luchtige manier in gesprek te gaan over een heftig onderwerp: ‘scheiden’

Dag papa, tot volgende week – door Brigitte Weniger, voorleesboek vanaf 3 jaar. Tom heeft het er moeilijk mee dat zijn papa en mama niet meer samenwonen. Om hem te helpen dit te verwerken, vertelt zijn moeder hem een verhaaltje over een beertje. De papa en mama van het beertje wonen ook niet meer in hetzelfde hol. Papa beer haalt het beertje af en toe op om samen dingen te doen. Daarna brengt hij hem weer naar mama beer, net zoals Tom. Mama beer heeft beertje uitgelegd dat ook al wonen papa en mama beer niet meer in hetzelfde hol, ze nog altijd heel veel van hem zullen houden.

Van alles twee - door Martine Delfos, vertel- en voorleesboek vanaf 3 jaar. De ouders van Sterre en Jordi hadden veel ruzie en wonen daarom niet meer samen. Sterre en Jordi moeten hier erg aan wennen. Alle voorkomende situaties en de gevoelens die hierbij bij Sterre en Jordi spelen, worden kort in dit verhaal beschreven. Onderaan de pagina wordt de problematiek van het kind in een apart blokje uiteengezet voor ouders, zodat zij het beter kunnen begrijpen en dit met hun kind(eren) kunnen bespreken. Zo kan dit boek helpen bij de verwerking van deze emoties van kinderen en hun ouders.

Papa woont in een ander huis - door Marta Fábrega, voorleesboek vanaf 4 jaar. Een meisje (ik-persoon) vertelt hoe haar ouders steeds meer ruzie maken en haar vader uiteindelijk ergens anders gaat wonen.

Kamil, de groene kameleon - door Daniëlle Steggink, voorleesboek vanaf 4 jaar. Kamil is een groene kameleon. Hij heeft een blauwe vader en een gele moeder. Dit verhaal beschrijft de gevoelens van  Kamil, als zijn vader en moeder steeds vaker ruzie krijgen. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Een grote wijze kameleon geeft hem uitleg geeft over de verschillende gevoelens en antwoord probeert te geven op de vragen die hij heeft. Zo worden thema’s als echtscheiding, machteloosheid en schuld besproken.

Kinderen van 6 - 12 jaar 

Julia heeft twee huizen - door N. Wisse Smit (voor)leesboek vanaf 6 jaar. Julia woont in twee huizen: een huis met papa en een met mama. De zes verhalen over Julia gaan over allerlei gebeurtenissen rondom een scheiding, zoals verhuizing van een van de ouders, gevoel over de scheiding, een nieuwe stiefouder, een nieuw broertje of zusje.

Boy, een jongen zoals ik - door Rian Visser, leesboek vanaf 7 jaar. De ouders van Cas zijn gescheiden. Hij woont bij zijn moeder. Zijn vader woont ergens anders. Hij maakt veel ruzie met zijn moeder. Alles werd steeds stommer. Toen kreeg Cas een idee. Hij tekende een strip over een jongen. Hij heet Boy. Boy is een jongen zoals Cas, maar dan anders.

Vaders, moeders? Hardgekookte eieren! - door Jacques Vriens, voorleesboek vanaf 6 jaar en leesboek vanaf 8 jaar. Nikkie en Jan zijn vrienden en zijn op elkaar. Samen hebben ze een geheime hut, waarin ze elkaar alles vertellen. In die hut ligt ook hun Geheime Schrift. Daarin schrijven ze alle dingen op die ze belangrijk vinden. Op een dag schrijft Nikkie op dat haar ouders gaan scheiden. Ze is verdrietig, bij wie moet ze nu gaan wonen? Gelukkig heeft Jan een goed idee.

Het land achter de poort - door Petra Pronk, ISBN , (voor)leesboek voor 8-12 jaar. Het land achter de poort is een spannend kinderboek, speciaal geschreven voor kinderen van gescheiden ouders. Het biedt ouders en kinderen een handvat om te praten over hun gevoelens en zo moeilijke gebeurtenissen een plekje te geven in hun leven.

Gewoon gelukkig - door Laurence Rees, vanaf 9 jaar. Wijze raadgevingen van een 9-jarig meisje voor leeftijdsgenootjes die met problemen door een scheiding van de ouders te kampen hebben.

Werkboeken

Bang boos blij - door Boukje Overgaauw, Hulpboek vanaf 6 jaar. Een boek over alles wat er gebeurd bij de scheiding en daarna. Je kan in het boek tekenen en schrijven over alles wat je voelt.

Weekendpapa - door Nelleke Scherpbier, doe boek vanaf 6jaar. ’Weekendpapa’ wil kinderen van gescheiden ouders helpen om de thuissituatie onder woorden te brengen en te verwerken. De ‘praatvragen’ in dit boek zijn hierbij een goed hulpmiddel.

Heen en weer - door Marja Baseler, voor 8-12 jaar. Als kinderen te maken krijgen met ouders die gaan scheiden, verandert er ontzettend veel in hun leven. Van de ene op de andere dag is hun veilige, vertrouwde wereldje er niet meer. Dat is niet altijd makkelijk. Maar… een scheiding hoeft niet alleen maar vervelend te zijn. Je krijgt twee huizen, je hebt twee kamers en twee keer speelgoed. Je gaat met allebei je ouders op vakantie. Na een tijdje zal je eraan wennen dat je ouders niet meer samen zijn. In dit boek staat alles wat kinderen zouden moeten weten over de mogelijk redenen van een scheiding en met welke gevoelens je dan te maken kunt krijgen. Bovendien staan er veel praktische tips in om het wonen in twee huizen makkelijker te maken.

Kinderen en echtscheiding - door Ludo Driesen. lees- en werkboek vanaf 9 jaar. Dit is een werkboek samengesteld voor kinderen die de scheiding van hun ouders moeten verwerken.

Herinnerboek - door Tessa Dix, Creatief doe boek voor kinderen van gescheiden ouders waarmee zij op een creatieve manier hun gevoelens kunnen verwoorden, verbeelden en verwerken

Als je ouders uit elkaar gaan, Dit praktische werkboek helpt kinderen om te gaan met de scheiding. Aan de hand van denkvragen, oefeningen en het bijhouden van een dagboek voor gevoelens krijg je inzicht in jouw situatie en je gevoelens. Dit werkboek geeft informatie over wat er precies gebeurt bij een scheiding en welke rechten je hebt als kind in die situatie. Ook lees je handige tips en uitspraken van andere kinderen en jongeren die een scheiding hebben meegemaakt.

Kinderen vanaf 12 jaar

Anders - door R. Hovland. Wanneer de ouders van de 14-jarige Anders (ik- figuur) aankondigen dat ze gaan scheiden, pakt hij onmiddellijk zijn rugzak in en vertrekt naar het bos. Hij neemt daar zijn intrek in een verlaten woning en leidt vervolgens een soort kluizenaarsbestaan. Lang alleen is hij niet. Veel mensen weten hem toch nog te vinden en komen bij hem over de vloer: zijn beste vriend Tomas, zijn vriendinnetje Katrin en zijn jongere zusje. En de aan koffie verslaafde eigenzinnige bosbewoner Hilmar.

Ik hou waar ik van hou - door Marijn Backer. Heleen en haar broer Chris vertellen om de beurt over de veranderingen in hun leven na de scheiding van hun ouders. De 15- jarige Heleen blijft met haar jongere broertje Jacob bij moeder in Amersfoort wonen. De één jaar jongere Chris gaat bij vader in Leeuwarden wonen. Ze zijn erg aan elkaar verknocht en moeten nu een eigen leven zien op te bouwen.

Verscheurd - door Kate Cann. Het leven van Fliss lijkt op een foto die tot kleine stukjes wordt verscheurd. Dat vindt ze zelf tenminste. Haar ouders doen niets anders dan ruzie met elkaar maken en het is alsof ze vergeten zijn dat Fliss nog bestaat.

Mijn ouders zijn gescheiden - door Maria Stoorvogel en Anne Westerduin-de Jong. In dit boek komen jongeren zelf aan het woord, om te vertellen over hoe het is als je ouders gaan scheiden. Zo kan dit boek een hulpmiddel zijn om de scheiding van je ouders te begrijpen en te verwerken.

Mijn ouders gaan scheiden en ik dan? - Jacqueline van Zwet 13 t/m 18 jaar Het doel van dit boek is jongeren te helpen bij een (dreigende) echtscheiding van de ouders bij praktische en emotionele vragen en problemen. Het biedt: herkenning, troost, begrijpen van zichzelf, manieren om situaties aan te pakken. Praktisch opgezet: behandeling van de vragen waar jongeren mee zitten in hoofdstukken. De nadruk ligt erop dat echtscheiding een probleem van de ouders is: het kind hoeft het niet op te lossen en is er niet de oorzaak van. Het moet zichzelf blijven en een eigen leven blijven leiden. Een groep jongeren heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het boek.

Jongeren vanaf 15 jaar

2 ouders apart – Els Put Het aantal scheidingen blijft stijgen; steeds meer jongeren worden ermee geconfronteerd. Hoe verwerken zij een scheiding en hoe gaan ze ermee om? Een uniek boek dat vertrekt vanuit de belevingswereld van de jongeren zelf. Over heel concrete problemen zoals verhuizen naar een nieuwe buurt, verwerken van verdriet, praten met ouders en met vrienden, de relatie met broers, zussen en grootouders, opgroeien in een éénoudergezin of een nieuw samengesteld gezin. Inclusief een praktische adressenlijst waar jongeren terecht kunnen met hun vragen.        

Hoe overleef ik (zonder) mijn familie - Francine Oomen en Annet Schaap 10 t/m 15 jaar. Hoe overleef je met/zonder je familie? Dankzij dit boek! Rosa heeft veel ervaring op dit gebied, dus wie kan je hierover beter adviseren dan zij? In dit boek vind je veel info, testjes, strips, gebruiksaanwijzingen, mails en invulpagina’s. En natuurlijk een heleboel onmisbare survivaltips!

Ouders uit elkaar, Heb ik dat - Lianne van Lith Marjolijn van Dorp 13 t/m 16 jaar Jongeren met gescheiden ouders moeten allerlei beslissingen nemen en kunnen tegen problemen aanlopen, waar zij mee om moeten (leren) gaan. Dit handzame boek is gebaseerd op verhalen van jongeren van ca. 13 t/m 21 jaar en hun (stief)ouders, zowel voor, tijdens als na een scheiding. Zij komen aan het woord in twee of drie pagina's. Deze verhalen bevatten voor jongeren veel herkenbare situaties. Tussendoor worden, veelal in een ander lettertype, informatie, tips en praktische adviezen gegeven.

Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Wil je graag even overleggen over jouw kind(eren). Schroom niet en neem vooral even contact op. Wij helpen jullie graag!

Contact opnemen

 

  info@christelijkemediator.nl    

  06 58869008

  Direct contact via Whatsapp 

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • 5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  Geplaatst op: 2024-04-19

  We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

  Lees meer
 • Afscheid en afhechting na de scheiding

  Afscheid en afhechting na de scheiding

  Geplaatst op: 2024-04-05

  Afscheid nemen doet pijn. Bij een scheiding moet je afscheid nemen van diegen...

  Lees meer
 • Kinderboeken over scheiden

  Kinderboeken over scheiden

  Geplaatst op: 2024-03-22

  Peuters en Kleuters Joep, soms bij papa, soms bij mama – digitaal pr...

  Lees meer
Lees meer blogs
5 Vakantietips voor gescheiden ouders

5 Vakantietips voor gescheiden ouders

Geplaatst op: 2024-04-19

We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

Lees meer
  Lees meer blogs
Afscheid en afhechting na de scheiding

Afscheid en afhechting na de scheiding

Geplaatst op: 2024-04-05

Afscheid nemen doet pijn. Bij een scheiding moet je afscheid nemen van diegen...

Lees meer
  Lees meer blogs
Kinderboeken over scheiden

Kinderboeken over scheiden

Geplaatst op: 2024-03-22

Peuters en Kleuters Joep, soms bij papa, soms bij mama – digitaal pr...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.