• Afscheid en afhechting na de scheiding.

Afscheid en afhechting na de scheiding

Geplaatst op 02-04-2021

Afscheid nemen doet pijn. Bij een scheiding moet je afscheid nemen van diegene met wie je ooit zo gelukkig was, van iemand wie je zoveel lief en leed hebt gedeeld. Iemand met wie je ooit zo verbonden was. Iemand aan wie je je hart en ziel hebt gegeven. Een scheiding is bijzonder ingrijpend. Je hebt ooit beloofd: “In voor en tegenspoed, totdat de dood ons scheidt” In de kerk is jullie huwelijk bezegeld. En nu, nu sta je op het punt dat je afscheid moet nemen. En dat terwijl dat misschien zelfs helemaal niet is wat jij wilt. Dat is heftig. Heel heftig. Je wordt overspoeld door emoties en wellicht ook schuldgevoelens. Schuldgevoelens naar God en naar de kinderen. Je hebt geen idee hoe je verder moet.

Voor de (rouw) verwerking is het van belang om doelbewust bij de betekenis van het afscheid stil te staan. Ook als je dit afscheid eigenlijk helemaal niet wilt.

Afhechten van het huwelijk

Te vaak zien wij dat mensen uit elkaar gaan zonder dat ze de tijd nemen om bewust afscheid te nemen van elkaar. De hectiek van het moment vraagt om veel praktische keuzes waardoor men geneigd is aan de emotionele afhechting voorbij te gaan. En dat terwijl het zo belangrijk en zo waardevol is om bewust afscheid te nemen. Bewust afscheid nemen helpt jullie beide om de scheiding een plek te kunnen geven. Door afscheid te nemen kunnen jullie starten met de verwerking van alles wat er is gebeurd, gedaan en gezegd.

De meerwaarde van goed afscheid nemen

Zeker als jullie samen kinderen hebben is dat van groot belang om bewust afscheid te nemen. Jullie huwelijk stopt, maar als ouders blijven julle verbonden. Bij veel ouders lopen deze rollen na de scheiding door elkaar. Zo kan de ene ouder nog boos zijn op de andere ouder. Die boosheid gaat over de relatie als partners, toch kan die boosheid een rol blijven spelen in jullie samenwerking als ouders. Heel begrijpelijk dat dit gebeurt. Het is ook echt niets om je voor te schamen. Wel is het belangrijk om hier iets mee te doen. Bewust afscheid nemen, ook als je dat eigenlijk niet wilt, kan helpen om de pijn, het verdriet en de boosheid op de langere termijn een plekje te kunnen geven. Hierdoor maken jullie stap voor stap de weg voor voor jullie zelf en voor jullie kinderen. 

Afscheidsgesprek en/of afscheidsceremonie bij scheiding

Hoe jullie het afscheid vormgeven is een persoonlijke keuze. Het is belangrijk dat jullie een vorm kiezen die bij jullie past. Het afscheidsgesprek bespreken we goed voor. In dit voorgesprek kunnen jullie aangeven wat jullie nodig hebben van zowel de ander als ook van de mediator. Tijdens het afscheidsgesprek helpen wij jullie om bewust stil te staan bij het afscheid. En bij alle emoties die daarmee gepaard gaan. Door onze zorgvuldige begeleiding kan alles wat jullie op het hart hebben besproken worden en het licht zien.

Indien gewenst kan het afscheidsgesprek afgesloten worden met een ceremonie. Hier vertellen we jullie graag meer over tijdens het voorbereidende gesprek. Een afscheidsceremonie klinkt groots, het is belangrijk om je te realiseren dat de ceremonie zo groot(s) of klein kan zijn als jullie zelf willen. Ook hierbij geldt; kijk goed wat je zelf nodig hebt. Wij helpen je graag om dit helder te krijgen zodat het afscheidsgesprek ook daadwerkelijk een eerste stap kan zijn in het verwerkingstrjaect wat nog voor jullie ligt.

Of de scheiding nu een week geleden of een jaar gelden is. Een afscheidsgesprek is van grote meerwaarde.
 

Ik wil graag meer informatie.  

Ik wil graag een afspraak maken voor een gratis informatiegesprek

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • EFT - Relatietherapie

  EFT - Relatietherapie

  Geplaatst op: 2021-04-16

   “De irritaties en frustraties lopen alleen maar op, de liefde en ...

  Lees meer
 • Afscheid en afhechting na de scheiding

  Afscheid en afhechting na de scheiding

  Geplaatst op: 2021-04-02

  Afscheid nemen doet pijn. Bij een scheiding moet je afscheid nemen van diegen...

  Lees meer
 • Scheiden als Christen - Scheiden en de kerk

  Scheiden als Christen - Scheiden en de kerk

  Geplaatst op: 2021-03-18

  De onmogelijkheid om bij elkaar te blijven versus de onmogelijkheid om te sch...

  Lees meer
Lees meer blogs
EFT - Relatietherapie

EFT - Relatietherapie

Geplaatst op: 2021-04-16

 “De irritaties en frustraties lopen alleen maar op, de liefde en ...

Lees meer
  Lees meer blogs
Afscheid en afhechting na de scheiding

Afscheid en afhechting na de scheiding

Geplaatst op: 2021-04-02

Afscheid nemen doet pijn. Bij een scheiding moet je afscheid nemen van diegen...

Lees meer
  Lees meer blogs
Scheiden als Christen - Scheiden en de kerk

Scheiden als Christen - Scheiden en de kerk

Geplaatst op: 2021-03-18

De onmogelijkheid om bij elkaar te blijven versus de onmogelijkheid om te sch...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.