• 7-tips-voor-kerst-vieren-na-een-scheiding

7 tips voor kerst vieren na een scheiding

Geplaatst op 24-11-2023

Het is alweer bijna december. Naast de donker dagen ook vaak een tijd van gezellig samenzijn. Zeker ook voor kinderen. Ook als een kind (pas) gescheiden ouders heeft, verheugd het kind zich op de gezelligheid, de lekkernijen en de extra aandacht van papa en mama. Veel kinderen verheugen zich hier trouwens meer op dan vóór de scheiding. Dat geeft jullie als ouders best een verantwoordelijkheid, want hoe doe je dat terwijl je zelf nog zoveel pijn en verdriet hebt? Hoe doe je dat als de samenwerking met de andere ouder niet als vanzelf gaat?

De feestdagen met gescheiden ouders

De eerste keer Kerst na de scheiding, en dat geldt ook zeker voor Sinterklaas en Oud & Nieuw, is vaak het moeilijkste. Daar waar de feestdagen voorheen gezellige dagen waren die jullie als gezin met elkaar doorbrachten ziet het er nu zo anders uit. De kinderen zullen steeds één ouder moeten missen. En jullie als ouders zullen de helft van de tijd zonder de kinderen doorbrengen. Die lege stoel(en) aan tafel kunnen zo pijnlijk confronterend zijn.

Juist in deze tijd komen herinneringen aan hoe het vroeger was naar boven en gedachten over hoe het had kunnen zijn. Mogelijk voel je je schuldig, machteloos, boos, verdrietig of eenzaam. En voor je het weet ben je tijdens de feestdagen die verdrietige vader of moeder.

Hoe kun je ervoor zorgen om ondanks de pijn en het verdriet toch fijne feestdagen te hebben?

Praktische tips voor Kerst vieren na een scheiding

Onderstaand een 7-tal praktische tips. Om je te helpen de feestdagen zo gezellig mogelijk door te kunnen brengen.

Tip 1 – Een goed begin is het halve werk

Begin ruim op tijd met de planning, zodat de feestdagen na de scheiding goed geregeld zijn. Zorg dat het duidelijk is bij wie de kinderen zijn met Sinterklaas, met Kerst en met Oud en Nieuw. Regel daarbij ook de details als ‘Hoe laat begint pakjesavond’ ‘wie maakt er iets voor het kerstdiner op school?’ ‘Wie gaat er mee naar de kerstviering op school?’

Tip 2 – Creëer rust

Zeker als de kinderen nog jong zijn geeft het het meest rust als de periode voor, tijdens en na de feestdagen zoveel mogelijk in de buurt komt van de reguliere omgangsregeling. Voor jonge kinderen is rust zó belangrijk; niet te veel gereis en niet te veel overdrachtsmomenten. Dit geeft vaak onnodige spanning voor een kind en daar wordt niemand gelukkig van. Zo zou het veel rust kunnen creëren als de kinderen met Kerst bij de ene ouder zijn en oud en nieuw bij de andere ouder. Dit kan dan jaarlijks wisselen.

Tip 3 - Vraag het de kinderen

Tijdens de feestdagen wil je het voor de kinderen zo ontspannen en gezellig mogelijk maken. Als ouders zijn we soms geneigd om in te vullen wat onze kinderen fijn vinden. Toch kan niemand zo goed vertellen wat ze precies willen dan onze kinderen zelf. Dus kijk en luister goed naar de wensen van de kinderen. In dit geval komt het beste advies van de kinderen zelf.

Tip 4 - Gun elkaar het ouderschap

Zet jullie kind(eren) voorop! Oók in het contact met je ex-partner. De kinderen willen graag een ontspannen contact kunnen hebben met papa en mama. En hoeveel pijn en verdriet je ex-partner jou mogelijk ook heeft gedaan, in dit geval doet dat er eigenlijk niet toe. Het gaat nu immers over de kinderen. Ook al is jullie liefdesrelatie voorbij, jullie blijven voor altijd samen de ouders van jullie kinderen. Gun elkaar dat ouderschap. Vol uit.

Dit betekent dat je met overtuiging en doelbewust, op een actieve wijze de band van je kind met de andere ouder stimuleert. En ja, dat kan soms veel, heel veel van je vragen. Probeer je te realiseren dat je je kind(eren) geen groter cadeau kan geven.

Tip 5 - Van verwijt naar verzoek

Wat enorm kan helpen bij gevoelens van frustratie en irritatie is om alles wat jij tegen de andere ouder wilt zeggen te beginnen met “Ik…” en niet “Jij……” 

Voorbeeld:

Niet “Jij regelt alles zonder te overleggen!” maar “Ik zou het fijn vinden om het samen in overleg te regelen.”

Hiermee haal je ‘de angel’ uit de interactie van 'aangevallen worden en jezelf verdedigen'.

Je kunt bovenstaande ook omschrijven als: 'van verwijt naar verzoek'. Probeer de ander niet te beschuldigen. Vertel wat jij graag zou willen in de vorm van een helder verzoek.

Tip 6 - Maak nieuwe tradities

Met een nieuwe traditie leg je de focus op het mooie van nu, en help je het verdrietige van het verlies van vroeger te verwerken en positief om te buigen. Zo verover jij de feestdagen voor jezelf en de kinderen weer terug. Het vieren van feestdagen zoals Kerst na een scheiding is moeilijk maar niet onmogelijk.

Wanneer je creativiteit de kans krijgt, zijn er prachtige manieren te vinden om de feestdagen fijn te maken. Een kind van gescheiden ouders schreef hierover:

“De eerste avond was het even wennen, maar de dag erna was het echt gezellig. Na de kerk gingen we met z’n drieën brunchen. Dat deden we normaal nooit. We hebben afgesproken dat we dit volgend jaar weer doen.” 

Hoe mooi is dat! Op deze manier maken jullie met elkaar mooie, nieuwe herinneringen waar jullie met een warm gevoel aan terug kunnen denken.

Tip 7 - Zorg goed voor jezelf!

Is het dan de bedoeling dat je tijdens de feestdagen een toneelstukje op gaat voeren en doet alsof er niets aan de hand is?

Zeker niet. Ook nu, juist nu is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Denk daarbij maar aan het voorbeeld van ‘het zuurstofkapje in het vliegtuig’ Zet eerst je eigen zuurstofkapje op, oftewel zorg eerst goed voor jezelf, dan kan je er daarna ook zijn voor de kinderen.

Goed voor jezelf zorgen kan op verschillende manieren. Verwen jezelf met een cadeautje, zoek vrienden op die er echt voor je zijn. En zorg vooral ook dat er momenten zijn waarop je je pijn en verdriet er helemaal kan en mag zijn.

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • 5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  Geplaatst op: 2024-04-19

  We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

  Lees meer
 • Afscheid en afhechting na de scheiding

  Afscheid en afhechting na de scheiding

  Geplaatst op: 2024-04-05

  Afscheid nemen doet pijn. Bij een scheiding moet je afscheid nemen van diegen...

  Lees meer
 • Kinderboeken over scheiden

  Kinderboeken over scheiden

  Geplaatst op: 2024-03-22

  Peuters en Kleuters Joep, soms bij papa, soms bij mama – digitaal pr...

  Lees meer
Lees meer blogs
5 Vakantietips voor gescheiden ouders

5 Vakantietips voor gescheiden ouders

Geplaatst op: 2024-04-19

We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

Lees meer
  Lees meer blogs
Afscheid en afhechting na de scheiding

Afscheid en afhechting na de scheiding

Geplaatst op: 2024-04-05

Afscheid nemen doet pijn. Bij een scheiding moet je afscheid nemen van diegen...

Lees meer
  Lees meer blogs
Kinderboeken over scheiden

Kinderboeken over scheiden

Geplaatst op: 2024-03-22

Peuters en Kleuters Joep, soms bij papa, soms bij mama – digitaal pr...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.