• anneloes-blog

Scheiden, wat nu? 4 praktische tips

Geplaatst op 17-10-2019

Bij een scheiding komt ontzettend veel kijken. Emoties, onzekerheden en praktische zaken vechten om voorrang. Heel begrijpelijk dat het je dan weleens duizelt.

Vanuit onze jarenlange ervaring zetten we een aantal tips voor je op een rij.  

Maak goede afspraken

Tijdens de periode rondom de scheiding moeten er veel afspraken worden gemaakt. Veel gescheiden mensen zijn enige tijd na de scheiding ontevreden over de afspraken die ze tijdens de scheidingsperiode hebben gemaakt. Die afspraken zijn soms moeilijk terug te draaien of te veranderen. Hoe emotioneel en hectisch de scheiding ook is, probeer vanaf het begin goede en werkbare afspraken te maken. Schakel hierbij een deskundige mediator of scheidingsadviseur in die jullie bij staat in dit proces.  Deze proffesional helpt jullie om de vele vraagstukken die er zijn de revue te laten passeren. Hierbij kan je denken aan: Wat gebeurt er met de woning? Wat spreken jullie af over de kinderen? Hoe worden de spullen verdeeld? De gemaakte afspraken legt de mediator of scheidingsadviseur voor jullie vast in een schriftelijk einddocument dat door de rechter wordt bekrachtigd.

Probeer de gevolgen te overzien

De impact van een scheiding is veel gevallen groot. Er gebeurt veel meer dan alleen het beëindigen van het huwelijk. Als de scheiding geregeld is, verandert  er vaak ook veel op financieel en fiscaal gebied. Na de scheiding moeten jullie immers van één salaris rondkomen. daarnaast kan het zijn dat je alimentatie betaalt of ontvangt. De scheiding heeft niet alleen voor jou en je ex partner emotionele gevolgen, zeker ook voor jullie kinderen. Hoe verwerken zij de scheiding? Wat zijn de gevolgen voor hen? Denk goed na wat de scheiding betekend en probeer voor jezelf helder te krijgen wat de gevolgen zullen zijn; Zo voorkom je verrassingen achteraf. Ook hierin kan een mediator of schediingsadviseur een grote rol in spelen.

Neem genoeg tijd

Dat ‘snel’ niet altijd goed is, is ook zeker het geval bij een scheiding. Neem vanaf het begin voldoende tijd om alles goed te regelen. Een scheiding is niet in één week geregeld.  Dit kost echt tijd. Probeer ondanks alle emoties om met elkaar in gesprek te zijn en te blijven. Praat met elkaar over jullie wensen en verwachtingen. Maak daar tijd voor vrij. Kies een onafhankelijke derde waar jullie beide vertrouwen inhebben die deze gesprekken kan begeleiden. Als jullie de scheiding vanaf het begin goed regelen voorkomen jullie problemen achteraf!

Goede begeleiding is cruciaal

Als je gaat scheiden kan je grofweg kiezen uit 2 mogelijkheden. Je gaat naar een advocaat óf je kiest er voor om de scheiding te regelen onder begeleiding van een mediator of scheidingsadviseur. Een advocaat werkt vaak voor één van beide partijen en zal de rechter vragen een uitspraak te doen. Een mediator werkt voor jullie beiden. Jullie werken en denken dan zelf actief mee en jullie bepalen zelf de uitkomst. Mediation heeft als doel om samen te komen tot goede afspraken waar jullie beide achter staan. Via een mediator verloopt de scheidingsprocedure ook vaak sneller en dat scheelt  aanzienlijk in de tijd én in de kosten.

Er zijn ook gespecialiseerde mediators; zogenaamde ADR-Scheidingsadviseur die naast de opleiding tot mediator een opleiding hebben gedaan tot ADR-Scheidingsadviseur. Deze adviseurs hebben naast psychologische kennis ook kennis van alle financiële, fiscale en juridische aspecten die een rol kunnen spelen bij een scheiding.

Advies op maat

Bij Christelijke Mediator werkt zowel een mediator als een scheidingsadviseur. Wil je graag meer weten over jullie specifieke situatie? Zijn er zaken waar je niet uit komt en graag duidelijkheid over wilt? Laat het ons vooral weten. Wij helpen je graag.

Bij Christelijke Mediator ben je welkom, welkom zoals je bent!

  info@christelijkemediator.nl  

  06 58869008

 Ik wil een gratis informatiegesprek

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Wat is EFT Relatietherapie?

  Wat is EFT Relatietherapie?

  Geplaatst op: 2023-03-24

  EFT staat voor Emotionally Focused Therapy. Oftewel relatietherapie waarbij d...

  Lees meer
 • Scheiden als Christen - Scheiden en de kerk

  Scheiden als Christen - Scheiden en de kerk

  Geplaatst op: 2023-03-11

  De onmogelijkheid om bij elkaar te blijven versus de onmogelijkheid om te sch...

  Lees meer
 • Overspel binnen het christelijke huwelijk

  Overspel binnen het christelijke huwelijk

  Geplaatst op: 2023-02-24

  Het is alsof de grond onder voeten wegzakt.  Je wereld stort in. Jouw li...

  Lees meer
Lees meer blogs
Wat is EFT Relatietherapie?

Wat is EFT Relatietherapie?

Geplaatst op: 2023-03-24

EFT staat voor Emotionally Focused Therapy. Oftewel relatietherapie waarbij d...

Lees meer
  Lees meer blogs
Scheiden als Christen - Scheiden en de kerk

Scheiden als Christen - Scheiden en de kerk

Geplaatst op: 2023-03-11

De onmogelijkheid om bij elkaar te blijven versus de onmogelijkheid om te sch...

Lees meer
  Lees meer blogs
Overspel binnen het christelijke huwelijk

Overspel binnen het christelijke huwelijk

Geplaatst op: 2023-02-24

Het is alsof de grond onder voeten wegzakt.  Je wereld stort in. Jouw li...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.