• Scheiden en een koophuis

Scheiden en een koophuis

Geplaatst op 27-06-2024

Het besluit is genomen. Jullie gaan scheiden. De emoties vliegen alle kanten op. Tegelijkertijd komt er praktisch gezien ook veel op jullie af.  Een belangrijk punt is het huis. Jullie hebben een gezamenlijke koopwoning. Eén van jullie wil er graag blijven wonen. Wat moet er dan geregeld worden?  

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, een geregistreerd partnerschap hebben of wanneer jullie samenwonend zijn en de hypotheek op jullie beider naam staat moet de vertrekkende partner ontslagen worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Dat wil zeggen dat de vertrekkende partner niet langer verantwoordelijk is voor de hypotheek. 

Uitkopen

Omdat het huis van jullie beide is is de waarde ook van jullie allebei. De partner die het huis wil overnemen zal de vertrekkende partij de helft van de overwaarde moeten betalen.

Voorbeeld: Thijmen en Jolien hebben een huis dat is getaxeerd op € 325.000, - De hoogte van hun hypotheek is nog € 215.000, -. Er is dus een overwaarde van € 110.000, - euro. Thijmen en Jolien zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, waardoor de overwaarde 50/50 verdeeld moet worden. Jolien zal in de woning blijven. Thijmen gaat op zoek naar een andere koopwoning. In dit geval zal Jolien Thijmen moeten uitkopen voor een bedrag van € 55.000, -. Jolien heeft dit geld niet op haar bankrekening staan. Het uitkoopbedrag van € 55.000, - kan Jolien meenemen in haar nieuwe hypotheek.

Belangrijk: Als het huis van Thijmen en Jolien onder water zou staan, dat wil zeggen dat de waarde van de woning lager is dan de hypotheek dan zou Thijmen de helft van de onderwaarde aan Jolien moeten betalen.

Hypotheek op 1 naam

Voortbordurend op bovenstaand voorbeeld. Jolien wil de woning overnemen. De bank zal kijken of het haalbaar is dat Jolien de hypotheek ook daadwerkelijk in haar eentje kan betalen. De bank houdt hierbij rekening met verschillende factoren. Uiteraard kijkt de bank naar het inkomen van Jolien maar de bank kijkt ook of er nog andere schulden zijn of dat er sprake is van een partneralimentatie plicht. Deze afspraken, die Thijmen en Jolien tijdens het scheidingsproces maken zijn dus mede van invloed op de mogelijkheid of Jolien de woning over kan nemen.

Belangrijk: De bank houdt wel rekening met een partneralimentatieplicht. Kinderalimentatie daarentegen zal door de bank niet meegenomen worden in de afwegingen. Dat komt voort uit het feit dat alle ouders kosten maken voor hun kinderen. Dus ook gescheiden ouders.

Alle expertise onder één dak

Als onze mediators zijn ook scheidingsadviseur. Hierdoor voorzien wij jullie van (financieel) advies op maat. Hierdoor voorkomen wij dat jullie nadat de scheiding geregeld is erachter komen dat de gemaakte afspraken in de praktijk niet haalbaar zijn.  

Belangrijk: Alvorens de vertrekkende partner een nieuwe woning koopt moet de scheiding eerst volledig geregeld zijn. Anders valt dit nieuwe huis ook onder jullie gezamenlijke goederen en zal ook de nieuwe woning verdeeld moeten worden.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Heb jullie behoefte aan advies op maat? Laat het ons weten dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.
 

Contact opnemen

 

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Scheiden en een koophuis

  Scheiden en een koophuis

  Geplaatst op: 2024-06-27

  Het besluit is genomen. Jullie gaan scheiden. De emoties vliegen alle kanten ...

  Lees meer
 • Kinderopvangtoeslag na de scheiding

  Kinderopvangtoeslag na de scheiding

  Geplaatst op: 2024-05-31

  Je kunt kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je zelf betaalt. Hierbij...

  Lees meer
 • Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

  Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

  Geplaatst op: 2024-05-17

  Of je ex nog jouw fiscaal partner is hangt af van jullie persoonlijke si...

  Lees meer
Lees meer blogs
Scheiden en een koophuis

Scheiden en een koophuis

Geplaatst op: 2024-06-27

Het besluit is genomen. Jullie gaan scheiden. De emoties vliegen alle kanten ...

Lees meer
  Lees meer blogs
 Kinderopvangtoeslag na de scheiding

Kinderopvangtoeslag na de scheiding

Geplaatst op: 2024-05-31

Je kunt kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je zelf betaalt. Hierbij...

Lees meer
  Lees meer blogs
Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

Is mijn ex nog mijn fiscaal partner?

Geplaatst op: 2024-05-17

Of je ex nog jouw fiscaal partner is hangt af van jullie persoonlijke si...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • "Begripvol, respectvol, betrouwbaar, en ervaren. De begeleiding was meer dan uitstekend."

  Maarten
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.