• Overspel binnen het christelijke huwelijk

Overspel binnen het christelijke huwelijk

Geplaatst op 05-03-2022

Het is alsof de grond onder voeten wegzakt.  Je wereld stort in. Jouw lief met een ander. En dat terwijl jij blind vertrouwde op die ander. Terwijl jij dacht dat er sprake was van een diepe verbinding. En ineens vanuit dat gevoel van veiligheid kom je in een oneindige val ik het diepe.

De pijn raast door je lichaam. Intense boosheid en diep verdriet schreeuwen om voorrang.

Als je hart kon spreken zou het schreeuwen, eindeloos schreeuwen.  

De impact van overspel

We weten allemaal dat overspel pijnlijk is en soms zelfs traumatiserend. Toch is de gradatie van pijn lastig onder woorden te brengen. Laatst zei een client:

Ik verloor als kind mijn moeder aan kanker, toch deed dat niet zoveel pijn als dit. Dat was geen opzettelijke daad door iemand van wie ik zoveel hield. Mijn wereld stond op zijn kop, maar toch was ik veilig. Het bedrog van mijn eigen partner ervaar ik als een bewuste en uiterst kwetsende daad. En dat bedrog raakt me tot in elke vezel van mijn lichaam.

Christelijke relatietherapie na overspel

Hoe je het ook wendt of keert, in het begin van de relatietherapie zal veel energie gestoken moeten worden in het herstel van het vertrouwen. Dat kost tijd en verdiend oprechte aandacht. Het is daarbij van groot belang dat de ontrouwe partner open kan en durft te staan voor de pijn die is aangericht. Het met elkaar durven delen van die pijn is een grote en waardevolle stap op weg naar herstel van de emotionele verbinding.

Daarnaast is het belangrijk dat beide partners de ontrouw leren zien als een noodsignaal. Een noodsignaal om intensief aan herstel van de emotionele verbinding te werken.

Emotionele achtbaan

“Vanaf het begin ben ik altijd duidelijk geweest: de enige reden waarom ik een scheiding zou aanvragen is vreemdgaan. Als mijn vrouw dat doet is het klaar. En gelukkig mag dat ook vanuit Bijbels oogpunt. Als mijn vrouw vreemdgaat, dan kan zij het verder vergeten. En nu het daadwerkelijk gebeurd is denk ik maar een ding: Ik wil haar niet kwijt, maar ik weet ook niet hoe het verder moet".

Als je man of vrouw intiem is geweest met iemand anders voel je je tot op het bot afgewezen. Aan de kant gezet. In de steek gelaten. En dat door de persoon die je zo vertrouwde. Sommige cliënten geef aan dat het voelt als ‘een mes in de rug’. Anderen worden letterlijk ziek en weer anderen hebben het gevoel in een bodemloze put te zijn gevallen en voelen zich als vuilnis aan de straat gezet. Eén ding hebben ze allen gemeen, er is sprake van diepe pijn en oneindig veel boosheid en verdriet. Vreemdgaan grijpt in op je hele wezen, op je hele zijn. Alles, ja alles wat vertrouwd was is nu ineens onzeker. 

Als je kijkt naar hoe de verbinding tussen 2 mensen tot stand komt is het allesbehalve vreemd dat de impact zo heftig is.

De pijn van overspel

Hoe kwam de relatie tot stand? In hoofdlijnen is dat bij de meeste mensen een vergelijkproces. Na de eerste ontmoetingen groeien jullie langzaam steeds dichter naar elkaar toe. De verbinding werd steeds hechter en intenser. Tot er uiteindelijk sprake was van een soort verbond. Een verbinding tussen jullie beide die steeds sterker werd. Jullie samen daar kon niets en niemand tussen komen, dat wat jullie samen deelden was uniek. Samen waren jullie sterk, samen konden jullie de wereld en het leven aan. Jullie trouwden en bezegelde jullie liefde voor God. Jullie werden een 3-voudig snoer. Kwetsbaar maar zo sterk. Jullie wisten we hoeven het niet alleen te doen. Hij is nabij. Mede door de intimiteit en seksualiteit raakte jullie tot in jullie diepste vezels aan elkaar gehecht. Samen werden jullie één. 

Als dat kostbare verbond plotsklaps verbroken wordt doordat jouw echtgenoot intiem is geweest en/of verliefd is op een ander dan vóel je ook dat in elke vezel van je lijf.  Je voelt je bedrogen, verraden en vertrapt. De kans is groot dat terwijl je hoofd overuren maakt, je lijf verscheurd wordt van pijn en verdriet. Je probeert te begrijpen wat er is gebeurd, je gaat na waar je mogelijke signalen hebt gemist. Je weet niet meer wat je wel en niet kan vertrouwen.

Alles wat voorheen belangrijk voor je was laat je los, er is nu maar één ding belangrijk en dat is die grote vraag; Waarom??

Hij die jou als geen ander kent en ziet

Het moge duidelijk zijn, overspel zorgt voor een explosie van emoties. Iedereen die er zojuist achter is gekomen dat zijn man of vrouw is vreemdgegaan heeft behoefte aan een luisterend oor. Een luisterend oor zonder mening en zonder oordeel. Directe actie is absoluut af te raden. In 'the heat of the moment' met alle emoties die een rol spelen is het advies: Vertraag; Neem de tijd om de eerste klap te kunnen verwerken. Geef het huilende hart tijd om tot rust te komen. Een luisterend oor, een goede dagstructuur en afleiding is de eerste dagen het enige wat nodig is. Bij die laatste 2, dagstructuur en afleiding zijn (kleine) kinderen heel helpend. Je moet door voor hun.  Eerst het lijf kalmeren en het huilende hart troosten. Breng structuur aan in je dag en zoek een beetje afleiding om de eerste dagen door te komen. Neem jezelf en je emoties serieus zonder je te laten meeslepen in de stortvloed van emoties. Plan bewust stille tijd in en leg al je pijn en verdriet neer bij je Hemelse Vader. Hij die jou als geen ander kent en ziet.  

Dat is allesbehalve gemakkelijk. Alle inwendige alarmbellen zijn afgegaan en hoe kom je dan in vredesnaam tot rust. Soms kan het helpen om je beseffen dat je heel veel gevoelens hebt maar dat je meer bent dan alleen je gevoelens. Zie de gevoelens als golven. De golven lijken je te overspoelen, maar de storm zal ook weer gaan liggen. Hoe ver weg dat nu ook lijkt. Ik spreek uit ervaring; de storm zal écht minder worden en uiteindelijk weer gaan liggen. Laat het je hoop geven in deze, ogenschijnlijk, eindeloze tunnel. Er is Licht.

Zonder het overspel te bedekken met ‘de mantel der liefde’

Ik heb geen idee waar jij nu staat in dit hele proces. Wellicht is er naast alle emoties ook ruimte voor die prangende vraag: ‘Waarom’? Deze vraag is van cruciaal belang. Hoe jullie toekomst er ook uit zal zien, het is zo belangrijk dat voor jullie beide helder is hoe het zover heeft kunnen komen. Met het antwoord op deze vraag kan je het plaatsen in het grotere geheel. Als deze vraag onbeantwoord blijft, blijft er een (gapend) gat terwijl het zo belangrijk is om de ‘cirkel’ rond - en het verhaal compleet te kunnen maken. Het doel is dus niet om het overspel om welke reden dan ook ‘recht’ te praten of om het weg te wuiven, nee veel meer om er context aan te kunnen geven. Om op die manier te voorkomen dat je er zelf in je hoofd een eigen verhaal van gaat maken. Als mens hebben we het nodig dat het verhaal compleet is, als dat niet het geval is dan zijn we geneigd om er zelf allerlei invullingen aan te geven en is de kans groot dat je dan redenen en verklaringen in jezelf gaat zoeken zoals: ‘ik heb hem te kort gedaan’ ‘Ik was niet leuk, mooi, of liefdevol genoeg'.

Er is altijd, ook in jullie situatie, een verhaal. Een verhaal dat waarschijnlijk pas ergens in de toekomst écht een plek kan krijgen. Uiteraard zonder de verantwoordelijkheid weg te halen van de plaats waar het hoort. En zonder het overspel te bedekken met ‘de mantel der liefde’. Het is immers wel gebeurd.

Verder na overspel binnen het christelijke huwelijk

Bijbels gezien is scheiden na overspel toegestaan. Oftewel de Bijbel zegt; Scheiden na overspel mág. Maar het moet natuurlijk niet.

Zie jij nog mogelijkheden om te vechten voor je huwelijk? Ben je bereid te werken aan herstel van vertrouwen om zo te onderzoeken of de verbinding hersteld kan worden? Kies dan voor relatietherapie bij Christelijke Mediator. Dit is niet de eenvoudigste weg, echter jullie zouden niet de eerst zijn die door middel van relatietherapie elkaar weer terugvinden.

Is deze ruimte er niet meer? Ook dan staan wij voor jullie klaar om jullie stap voor stap te helpen om jullie huwelijk op een goede manier af te ronden. Daarbij kunnen jullie rekenen op onze oprechte betrokkenheid en ons deskundige advies op zowel emotioneel als ook financieel, fiscaal en juridische gebied.

Bij Christelijke Mediator ben je welkom zoals je bent. Wij weten als geen ander dat we in een gebroken wereld leven en staan voor jullie klaar, zonder mening en zonder oordeel.

  info@christelijkemediator.nl  
   06 13257296
   Direct contact via Whatsapp 

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Papa, waar gaat Boris wonen ?

  Papa, waar gaat Boris wonen ?

  Geplaatst op: 2022-09-30

  Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden? Voor zowel jullie, als ...

  Lees meer
 • Zelf je scheiding regelen

  Zelf je scheiding regelen

  Geplaatst op: 2022-09-19

  Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden.…. Het klinkt ...

  Lees meer
 • Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

  Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

  Geplaatst op: 2022-09-02

  Op het moment dat je partner de woorden uitsprak ‘Ik wil scheiden&rsquo...

  Lees meer
Lees meer blogs
Papa, waar gaat Boris wonen ?

Papa, waar gaat Boris wonen ?

Geplaatst op: 2022-09-30

Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden? Voor zowel jullie, als ...

Lees meer
  Lees meer blogs
Zelf je scheiding regelen

Zelf je scheiding regelen

Geplaatst op: 2022-09-19

Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden.…. Het klinkt ...

Lees meer
  Lees meer blogs
Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

Geplaatst op: 2022-09-02

Op het moment dat je partner de woorden uitsprak ‘Ik wil scheiden&rsquo...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.