• blog-2021-2-custom-2

Ervaringsverhaal: Iedereen leek zijn mening en oordeel klaar te hebben

Geplaatst op 31-12-2020

Inmiddels is het 3 jaar geleden dat Elza en haar man Bert gingen scheiden. Nu, 3 jaar later deelt Elza haar verhaal.  Elza gaat liever niet inhoudelijk in op de reden van hun scheiding. Uit respect voor Bert en hun kinderen.

Mijn worsteling

Ik hoor en lees regelmatig dat mensen zeggen dat er ‘tegenwoordig zo makkelijke gescheiden wordt’ Mensen moesten eens weten. Het was de moeilijkste beslissing van mijn leven. Eindeloos lag ik ervan wakker. Het moest toch anders kunnen? Waarom lukt het andere mensen wel om in de basis gelukkig te zijn met elkaar en ons niet? Waar is het mis gegaan? Ik twijfelde aan mijn geloof. Moest ik meer bidden? Meer Bijbellezen? Moest ik het meer aan God overlaten? Ik heb God zo vaak gevraagd om Zijn hulp. Om een wonder. Maar het bleef stil. Hij leek mij niet te horen. Ik las de Bijbel en zocht, zocht naar een antwoord op die grote vraag: ‘Heer wat wilt u dat ik doe?’ Huilend heb ik hem gesmeekt om hulp. Huilend heb ik hem gesmeekt om een teken.

Was dit dan wat God wilde?

Er kwam geen antwoord, er kwam geen teken. Was dit dan wat God wilde? Wilde God echt dat wij zo verder gingen? Op papier waren we man en vrouw, in de realiteit waren we 2 vreemden voor elkaar. Ik raakte steeds meer de weg kwijt. Met mensen die dicht bij mij stonden probeerde ik te praten over mijn worsteling. Over de problemen tussen mij en Bert. Ik hoopte zo dat andere ons konden helpen. Van een vriendin kreeg ik een boekje over het huwelijk. Van iemand uit het pastorale team kreeg ik te horen: We bidden voor jullie en mijn dierbaarste collega zei: Lees de Bijbel, bid elke dag. Hij zal jullie de weg wijzen. Hoeveel ik ook bad, hoeveel ik ook las. De verwijdering tussen Bert en mij werd alleen maar groter.

De dag waarop ik vertelde dat ik wilde scheiden

Ik weet het nog als de dag van gisteren. De dag dat ik Bert vertelde dat ik wilde scheiden. Al 2 keer eerder had ik me voorgenomen om de stoute schoenen aan te trekken. Maar het lukte me niet. Ik kreeg de woorden niet uit mijn mond. Ondanks alle pijn en verdriet wilde ik Bert geen pijn doen. En daarnaast wist ik zo goed dat mijn beslissing ook zo veel gevolgen zou hebben voor de kinderen. Hoe moest het nu verder? Waar zouden we gaan wonen? Hoe vaak zou ik de kinderen nog zien? Kon ik na de scheiding alles nog wel betalen? Ik was zo bang en zo onzeker. Tegelijkertijd wist is dat we niet langer door konden gaan met doen alsof er niets aan de hand was terwijl we leefden in een koude oorlog, mijlenver bij elkaar vandaan.

De rol van de omgeving bij onze scheiding

Nu ik terugkijk was dat misschien wel het moeilijkste van alles. De reacties van mensen om ons heen. Op het schoolplein werd ik aangestaard. Van mensen uit de kerk kreeg ik een kaart of een brief. Veel mensen hadden hun oordeel en mening klaar. Inclusief bijbelteksten. 2 ouderlingen kwamen langs en vertelde dat we niet konden en mochten scheiden. Dat was immers tegen Gods wil. Bij herhaling zeiden ze: “wat God samenvoegt, scheidde de mens niet” Ik probeerde uit te leggen dat we al jarenlang worstelden, dat we al jarenlang in therapie waren. Ik wilde zo graag vertellen hoe ik me al die jaren heb gevoeld. Mijn zoektocht, mijn eenzaamheid. Mijn pijn. Maar mijn omgeving stond er niet voor open.

Na de scheiding kon ik niet meer naar de kerk

Door alle meningen en oordelen van de mensen om me heen kon en wilde ik niet langer de kerk. Ik was boos, verdrietig en in de steek gelaten. Door de gemeenteleden maar ook door God. Hij wist toch hoe ons huwelijk een lijdensweg was geworden? Waarom greep hij niet in? Waarom deed hij geen wonder?  Een jaar kon ik het niet opbrengen om naar de kerk te gaan. Totdat ik vorig jaar met kerst door een vriendin werd uitgenodigd om eerste kerstdag bij haar te zijn. De kinderen waren bij Bert. Ik was blij en dankbaar voor haar uitnodiging want ik zag eigenlijk als een berg op tegen de lege kerstdagen. Ik durfde er niets over te zeggen tegen mensen om me heen. Bang dat ze het niet zouden begrijpen. De scheiding was toch mijn keuze? Nee... de scheiding was niet mijn keuze. Ik heb het ook nooit gewild. Ik kon alleen niet langer doorgaan in een huwelijk wat zou koud en pijnlijk was. Een huwelijk waarin in gevangen zat. Een huwelijk zonder liefde en vol eenzaamheid.

Voor het eerst na de scheiding ging ik weer naar de kerk

Mijn vriendin vroeg of ik meewilde naar de kerk. Ik durfde geen nee te zeggen. Tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van gehad. Wat was het fijn om weer in de kerk te zijn en samen met anderen mensen het Kerstfeest te vieren. In deze, voor mij onbekende, kerk voelde ik mij welkom. Ondanks mijn beschadigingen ben ik welkom, gewoon zoals ik ben. Tot maart ging ik elke zondag naar de kerk. Door corona kan dat nu niet meer elke zondag. Toch kijk ik graag naar de livestream om zo toch de dienst te kunnen volgen.

God heeft er verdriet van

Ik ben ervan overtuigd dat ook God verdriet heeft gehad van onze scheiding. Toch ben ik God dankbaar dat Hij mij heeft vastgehouden en ik nu weer onderdeel mag zijn van zijn kerk op aarde. Hij kent mij als geen ander, hij weet van mijn verleden en desondanks ziet Hij naar mij om. Dat maakt me zo nederig en klein. En vooral zo dankbaar.

Is het verhaal van Elza herkenbaar? Hebben jullie relatieproblemen en zijn jullie op zoek naar hulp? Loop je vast in jullie huwelijk en weet je niet meer hoe nu verder? Of is het besluit dat jullie gaan scheiden al genomen en willen jullie dit zo goed mogelijk regelen?

Behoefte aan een luisterend oor

Heb je behoefteaan een luisterend oor? Of wil je een gratis kennismakingsgesprek? Wij, als Christelijke mediator zijn professionals én ervaringsdeskundig. Bij ons mag je zijn wie je bent. Wij staan voor je klaar. Zonder mening en zonder oordeel.

Ik wil graag contact

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Kinderopvangtoeslag na de scheiding

  Kinderopvangtoeslag na de scheiding

  Geplaatst op: 2023-05-26

  Je kunt kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je zelf betaalt. Hierbij...

  Lees meer
 • Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

  Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

  Geplaatst op: 2023-05-11

  Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven? Scheiden, een onderwe...

  Lees meer
 • 5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  Geplaatst op: 2023-04-17

  We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

  Lees meer
Lees meer blogs
 Kinderopvangtoeslag na de scheiding

Kinderopvangtoeslag na de scheiding

Geplaatst op: 2023-05-26

Je kunt kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je zelf betaalt. Hierbij...

Lees meer
  Lees meer blogs
Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

Geplaatst op: 2023-05-11

Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven? Scheiden, een onderwe...

Lees meer
  Lees meer blogs
5 Vakantietips voor gescheiden ouders

5 Vakantietips voor gescheiden ouders

Geplaatst op: 2023-04-17

We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.