• Gemeente, kerk en scheiding

Gemeente, kerk en scheiding

Geplaatst op 25-02-2021

Op het moment dat een pastoraal medewerker of kerkenraadslid ter ore komt dat een huwelijk van gemeenteleden onder zware druk staat ontstaat er een soort van onrust.

Pastoraat en scheiding

Regelmatig krijgen wij de vraag wat je als gemeentelid, pastoraalmedewerker of kerkenraadslid kan betekenen voor gemeenteleden die huwelijksproblemen hebben of gaan scheiden. Men is enerzijds geschokt en anderzijds begaan met het betreffende echtpaar. Tegelijkertijd ontstaat er een tweestrijd met als gevolg dat men vaak geen idee heeft wat te doen.

Huwelijksproblemen en scheiding zijn altijd heftig en intens. De geloofsovertuiging geeft de heftigheid een extra dimensie. Christen zijn en scheiden, het lijkt een onmogelijke combinatie.

Een warme pastorale hand, oprechte betrokkenheid

Het is hartverscheurend om te zien hoe de gemeenteleden, die al zo worstelen, die al zo lijden te maken krijgen met oordelen en soms zelf verstoting. En dat terwijl de behoefte aan een luisterend oor, zonder mening, zonder oordeel zo groot is. Een liefdevolle benadering ontbreekt te vaak. Een warme, pastorale, oprecht betrokken en troostende hand en schouder. Dat is waar men zo naar snakt. Dat is wat zo nodig is.

Vaak is het al te laat

Op het moment dat het pastorale team of de kerkenraad ter ore komt dat er sprake is van een huwelijk in zwaar weer is het vaak al te laat. De schaamte voor huwelijksproblemen is groot, zeker binnen de christelijke wereld. Deze schaamte en dit stilzwijgen werkt allesbehalve helend. Het kunnen praten over de pijn en eenzaamheid binnen het huwelijk is van cruciaal belang om te kunnen werken aan herstel. Hoe onmogelijk dat soms ook lijkt. De dagelijkse praktijk leert dat de kracht van relatietherapie zelfs in uitzichtloze situatie kan leiden tot duurzame verandering waarbij de emotionele verbinding hersteld kan worden. Laten we daarbij de kracht van gebed niet vergeten. Toch is het vaak te laat op het moment dat woorden gegeven worden aan de innerlijke strijd die zich vaak al jaren in stilte heeft afgespeeld. De wens van alle omstanders is dat men gaat investeren in de relatie en kiest voor relatietherapie om zo de weg naar herstel te bewandelen. Het is moeilijk om onder ogen te zien dat herstel soms niet meer mogelijk is. Dat er teveel is gebeurd, teveel is gedaan en te veel is gezegd. Of juist omdat er teveel is gezwegen.

Biddend luisteren zonder mening en zonder oordeel

De gemeenteleden in nood hebben baat bij een luisterend oor. Een oprecht luisterend oor. Zonder mening zonder oordeel. Er hoeft geen schuldige aangewezen te worden. Sterker nog, er is vaak niet één schuldige. Net als het feit dat er niet één verliezer is. Beide echtgenoten lijden onder de situatie. Hoe onbegrijpelijk of onzichtbaar dat misschien ook is. Luisteren, écht luisteren naar de beleving en alle bijbehorende emoties is zo waardevol. Met daarbij het besef dat niet één van beide de waarheid spreekt. De kans is immers groot dat beide echtgenoten een eigen beleving en daarmee een eigen waarheid hebben.

Kerkelijke vermaning bij scheiding

Binnen kerkraden kan er een worsteling ontstaan tussen het bieden van pastorale zorg en vermanende woorden of de ‘tucht’ De praktijk leert dat dit vaak meer kapot maakt dan goed is en de pijn en eenzaamheid vergroot waardoor de kloof tussen het gemeentelid en de kerk steeds groter wordt.

Ondersteuning voor kerkraden en pastorale teams

Als Christelijke Mediator zijn we ons ervan bewust dat het voor kerkenraden en pastorale teams een enorme zoektocht is. Ondanks dat geen situatie hetzelfde is hebben wij een poging gedaan om een overzicht te maken met adviezen voor kerkraden en pastoraal medewerkers die te maken krijgen met scheiding binnen hun kerkelijke gemeente. Klik hier voor een overzicht van alle adviezen.

Is er behoefte aan meer informatie of advies aangaande een specifieke situatie? Neem vooral even contact op. Wij denken graag met jullie mee.

Ik wil meer informatie

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • EFT - Relatietherapie

  EFT - Relatietherapie

  Geplaatst op: 2021-04-16

   “De irritaties en frustraties lopen alleen maar op, de liefde en ...

  Lees meer
 • Afscheid en afhechting na de scheiding

  Afscheid en afhechting na de scheiding

  Geplaatst op: 2021-04-02

  Afscheid nemen doet pijn. Bij een scheiding moet je afscheid nemen van diegen...

  Lees meer
 • Scheiden als Christen - Scheiden en de kerk

  Scheiden als Christen - Scheiden en de kerk

  Geplaatst op: 2021-03-18

  De onmogelijkheid om bij elkaar te blijven versus de onmogelijkheid om te sch...

  Lees meer
Lees meer blogs
EFT - Relatietherapie

EFT - Relatietherapie

Geplaatst op: 2021-04-16

 “De irritaties en frustraties lopen alleen maar op, de liefde en ...

Lees meer
  Lees meer blogs
Afscheid en afhechting na de scheiding

Afscheid en afhechting na de scheiding

Geplaatst op: 2021-04-02

Afscheid nemen doet pijn. Bij een scheiding moet je afscheid nemen van diegen...

Lees meer
  Lees meer blogs
Scheiden als Christen - Scheiden en de kerk

Scheiden als Christen - Scheiden en de kerk

Geplaatst op: 2021-03-18

De onmogelijkheid om bij elkaar te blijven versus de onmogelijkheid om te sch...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.