• scheiden-of-blijven

Scheiden of blijven?

Geplaatst op 24-08-2022

Toen jullie trouwden had je wellicht nooit voor mogelijk gehouden dat je jezelf ooit deze vraag zou stellen. En nu, nu zit je middenin deze worsteling en weet je als geen ander hoe pijnlijk en moeilijk deze vraag is. Hoeveel onzekerheid en angst de vraag op kan roepen en hoe je letterlijk wakker ligt omdat je niet meer weet hoe nu verder. 

Is er nog liefde?

Hou ik nog van mijn partner? Houd mijn partner nog van mij? Wil ik scheiden? Kan ik scheiden? Mag ik wel scheiden? Deze vragen kunnen je maanden en soms zelfs jaren bezig houden. De kans is groot dat er zoveel is gebeurt, zoveel is gedaan en zoveel is gezegd dat je biet meer weet of er nog liefde is. Je merkt en voelt dat het gevoel van ‘houden van’ wat er was, weg is. Wellicht vraag je je tegelijkertijd af ‘wat is eigenlijk houden van’?

Ongezonde start

Het kan zijn dat er sprake was van een onevenwichtig of ongezonde start. Mogelijk trouwde jullie om zo het ouderlijk huis te kunnen verlaten of omdat het verstandelijk gezien een logische volgende stap leek binnen jullie relatie. Of was de één heel onzeker en de ander juist dominant. Dat is van invloed op jullie rolverdeling. De één is (of lijkt) sterk en de andere meer kwetsbaar. In de praktijk zien we vaak dat de man de sterkere partij lijkt en de vrouw meer ondergeschikt is. Doordat de man doorgaans ouder is wordt de rolverdeling vaak versterkt. Ook speelt de opvoeding en de geloofsovertuiging hierin vaak een grote rol. Als je geleerd hebt dat een vrouw 'moet luisteren' naar haar man of als je gezien hebt dat je vader bepaalde voor je moeder is de kans groot dat dit in je huidige huwelijk een rol speelt.

Gert-Jan en Janine zijn op jonge leeftijd bij elkaar gekomen. In het begin waren ze beide gelukkig in hun huwelijk. Janine voelt dat Gert-Jan er voor haar is en de relatie voelt aan als een warm bad. Tegelijkertijd heeft ze het gevoel dat Gert-Jan haar als de ‘mindere’ en de ‘zwakke’ behandeld en ze voelt diep van binnen dat dat niet klopt. Het gaat bij Janine steeds meer wringen.  Ze voelt zich niet gezien en niet gehoord. Ze voelt zich in toenemende mate eenzaam en alleen binnen haar huwelijk. Soms kan ze zomaar ineens heel kwaad worden, zonder daar zelf een verklaring voor te hebben. Ook irriteert ze zich snel aan Gert-Jan.

Zodra de jongste naar school gaat, gaat Janine weer parttime aan het werk. Ze ontwikkelt zich en wordt onafhankelijker van Gert-Jan. Ze vindt steeds meer zichzelf. De rol die Janine binnen de relatie heeft past niet bij de rol die Janine op andere fronten in haar leven heeft. Op haar werk voelt ze zich op waarde geschat. Janine begint zich steeds vaker af te vragen: hou ik nog wel van Gert-Jan? En houd hij eigenlijk wel van mij? 

Relatie verandert of je gaat uit elkaar

Grofweg gezien zijn er dan 2 mogelijkheden: de relatie verandert in vorm. Je laat elkaar niet los maar leert om elkaar anders vast te houden of er ontstaat een steeds groter wordende kloof die uiteindelijk niet meer te overbruggen (b)lijkt. 

Deze twijfels nodigen uit naar onderzoek. Het is een uitnodiging om de relatie onder de loep te nemen en om de rollen binnen de relatie opnieuw te bekijken. 

De bewustwording van enerzijds de wensen en verlangens en anderzijds de ingesleten patronen kunnen een uitnodiging zijn om op zoek te gaan naar een diepere laag in de relatie. Naar een nieuwe dimensie van verbinding. Een liefdevolle en gelijkwaardige verbinding op harts-niveau. Deze liefde en verbinding gaat dieper dan alleen het vervullen van elkaars behoeftes. 

Je gaat uit elkaar

Soms kan de conclusie zijn dat één van beide aangeeft niet verder te kunnen of willen. Soms is de ontstane kloof te groot geworden doordat het vertrouwen te diep is beschaamd, de verbinding onherstelbaar beschadigd of de wonden van de soms jarenlange eenzaamheid te diep zijn.  

Janine en Gert-Jan besluiten samen in relatietherapie te gaan. Ze kiezen voor EFT-relatietherapie. Ze willen samen onderzoeken of er nog een basis is om samen verder te kunnen. 

Christelijke mediator en relatietherapie

Als het besluit is genomen dat jullie gaan scheiden dan kan een mediator jullie helpen om alles op een goede en verantwoorde manier te regelen. Een mediator helpt jullie om samen af te spraken te maken. Onze mediators hebben allen een christelijke levensovertuiging en weten als geen ander hoe pijnlijk het proces is waar jullie door heen gaan. 

Binnen Christelijke Mediator is Anneloes naast Mediator en Scheidingsadviseur ook geschoold en werkzaam als EFT-relatietherapeut.

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Kinderopvangtoeslag na de scheiding

  Kinderopvangtoeslag na de scheiding

  Geplaatst op: 2023-05-26

  Je kunt kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je zelf betaalt. Hierbij...

  Lees meer
 • Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

  Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

  Geplaatst op: 2023-05-11

  Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven? Scheiden, een onderwe...

  Lees meer
 • 5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  Geplaatst op: 2023-04-17

  We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

  Lees meer
Lees meer blogs
 Kinderopvangtoeslag na de scheiding

Kinderopvangtoeslag na de scheiding

Geplaatst op: 2023-05-26

Je kunt kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je zelf betaalt. Hierbij...

Lees meer
  Lees meer blogs
Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

Geplaatst op: 2023-05-11

Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven? Scheiden, een onderwe...

Lees meer
  Lees meer blogs
5 Vakantietips voor gescheiden ouders

5 Vakantietips voor gescheiden ouders

Geplaatst op: 2023-04-17

We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.