• Scheiden als Christen - Scheiden en de kerk

Scheiden als Christen - Scheiden en de kerk

Geplaatst op 18-03-2022

De onmogelijkheid om bij elkaar te blijven versus de onmogelijkheid om te scheiden

We leven in een gebroken wereld. Een gebroken wereld waarin er ook binnen het huwelijk pijn, verdriet en eenzaamheid een grote rol kunnen spelen. In sommige gevallen kan een scheiding als een uitkomst en opluchting worden ervaren.  Er zijn situaties waarbij er sprake is van ernstige en soms zelf onherstelbare schade. Ook psychische problemen, stoornissen en/of ziektebeelden kunnen een huwelijk structureel beschadigen waardoor er sprake is van een onveilige en onmogelijke situatie.

Innerlijke strijd

Dagelijkse spreken we mensen die met deze rauwe werkelijkheid te maken hebben en zoeken naar antwoorden. Mensen die er alles aan gedaan hebben om recht te doen aan hun (Bijbelse) belofte en niet meer weten hoe het verder moet. De nood is hoog en de worsteling groot. Het voelt onmogelijk om te scheiden, maar bij elkaar blijven is geen optie meer.

Huwelijk loopt vast

In de dagelijkse praktijk spreken we dagelijks mensen waarvan het huwelijk vastloopt, ondanks alle (pastorale) hulp en ondanks de (vaak) gevolgde relatietherapie. Er is dan een huwelijk wat zo beschadigd is dat het niet meer functioneert.  In veel gevallen gaat het om ouders van nog thuiswonende kinderen. Hoe ga je dan verder?

Communicatie

Als er geen andere uitweg meer is dan te gaan scheiden is het zo belangrijk om, met behulp van een professional, de communicatie te blijven zoeken. Er moet immers veel geregeld worden en zeker als jullie kinderen hebben mogen ontvangen is onderlinge communicatie noodzakelijk.  Dat klinkt eenvoudig maar is het zeker niet. Ik wil jullie dan ook echt op het hart drukken: Zoek hulp; Jullie hoeven dit niet allen te doen!

Tijdelijke pauze

Soms kan een tijdelijke pauze de uitkomst zijn of een tussentijdse oplossing door te scheiden van tafel en bed. Beide partners gaan dan hun eigen leven leiden en maken heldere en werkbare afspraken over de kosten voor en de omgang met de kinderen.

Geen herstel meer denkbaar

Wanneer het huwelijk duurzaam is verstoord, er geen herstel meer mogelijk is, of één van beide partijen volhardt in de wens om te gaan scheiden, dan is er geen andere mogelijkheid dan dat er in goed overleg, met behulp van een mediator en scheidingsadviseur, goede afspraken worden maken. Het is dan ook echt belangrijk dat – hoe goed bedoeld ook – kerkraden en ambtsdragers op tijd doorverwijzen. Hulp en begeleiding bij scheiding vraagt om maatwerk en expertise.

Intense worsteling

Regelmatige geeft één van beide echtgenoten aan uit principiële redenen niet mee te kunnen - of willen werken aan de scheiding.
Met deze overtuiging kunnen we rekening houden door dit ook op te nemen in de juridische vastlegging; In deze vaststellingsovereenkomst nemen we dan een apart artikel op waaruit blijkt dat de wens om te scheiden geen gezamenlijke wens is. Deze omschrijving geeft woorden aan de intense worsteling van diegene die vanuit zijn of haar geloofsovertuiging niet kan of wil scheiden.

Kerk en scheiden

De verscheidenheid is groot. Er zijn veel verschillende christelijke gemeente en kerkgenootschappen. Elke gemeenschap kijkt weer anders naar scheiden. Het is dan ook onmogelijk om een algemeen geldende omschrijving hieraan te geven. De ene kerk geeft aan dat een scheiding tegen het advies van God is en tegelijkertijd een gevolg van de gebrokenheid van deze wereld. De andere kerk geeft aan dat de echtgenoot die wil scheiden niet langer onderdeel kan en mag zijn van de gemeente. Als men daadwerkelijk gaat scheiden er geen plaats meer is binnen de kerkelijke gemeente.

Kerkverlating na scheiding

In de praktijk horen en zien wij te vaak dat mensen na de scheiding hun kerkelijke gemeente de rug toekeren. De meningen en oordelen van gemeenteleden drukken zwaar. De vermaningen van de kerkeraard raken diep. Het gevoel van eenzaamheid, waar tijdens het huwelijk al sprake van was wordt op deze wijze vergroot. Men voelt zich afgewezen door gemeenteleden en door God. Wij willen dan ook echt een beroep doen op alle ambtsdragers, voorgangers en pastoraal werkers om zeer zorgvuldig om te gaan met het thema scheiden. Deze kwetsbare gemeenteleden verdienen professionele hulp en begeleiding.

Christelijke relatietherapie versus Christelijke hulp bij scheiden

Vanuit christelijke mediator bieden wij zowel christelijke relatietherapie als christelijke hulp bij scheiden. Helaas zien we in de praktijk dat op het moment dat de hulpvraag binnenkomt er vaak al sprake is van een duurzaam ontwrichtte relatie waarbij de verbinding tussen beide partners ver te zoeken is. In gesprek met beide partners kijken wij waar de wens en de behoefte ligt. Als er, van beide kanten, nog ruimte en bereidheid is om aan het huwelijk te werken dan zal er op korte termijn gestart worden met relatietherapie. Ook als deze ruimte en bereidheid er niet meer is staan wij als christelijke mediators klaar om deze partners bij te staan met raad en daad. Met als doel om verdere schade te beperken en toe te werken naar goede, heldere en werkbare afspraken voor de toekomst. Zeker als er (minderjarige) kinderen bij betrokken zijn is dat van ongekend belang.

De Bijbel en echtscheiding

Als het thema scheiden binnen de christelijke gezindte ter sprake komt wordt er al snel gegrepen naar diverse Bijbelteksten. Te vaak lijkt dit een veroordelend karakter te hebben. Naar ons idee kan en mag dit nooit de bedoeling zijn. We leven in een gebroken wereld, de gevolgen van die gebroken wereld gaat aan christelijke gezinnen niet voorbij. Laten we met elkaar naast alle mensen staan die worstelen met hun huwelijk en/ of hun scheiding. Met een open hart en gevouwen handen. Laten we elkaar niet veroordelen maar liefhebben.

Christelijke hulp bij scheiding

Mocht de kloof onoverbrugbaar groot zijn geworden en jullie huwelijk niet meer te redden zijn; zoek dan vooral hulp!  Wij helpen jullie graag. Zonder mening en zonder oordeel.

Ik wil christelijke hulp bij scheiden

Ik wil christelijke relatietherapie

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Papa, waar gaat Boris wonen ?

  Papa, waar gaat Boris wonen ?

  Geplaatst op: 2022-09-30

  Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden? Voor zowel jullie, als ...

  Lees meer
 • Zelf je scheiding regelen

  Zelf je scheiding regelen

  Geplaatst op: 2022-09-19

  Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden.…. Het klinkt ...

  Lees meer
 • Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

  Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

  Geplaatst op: 2022-09-02

  Op het moment dat je partner de woorden uitsprak ‘Ik wil scheiden&rsquo...

  Lees meer
Lees meer blogs
Papa, waar gaat Boris wonen ?

Papa, waar gaat Boris wonen ?

Geplaatst op: 2022-09-30

Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden? Voor zowel jullie, als ...

Lees meer
  Lees meer blogs
Zelf je scheiding regelen

Zelf je scheiding regelen

Geplaatst op: 2022-09-19

Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden.…. Het klinkt ...

Lees meer
  Lees meer blogs
Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

Geplaatst op: 2022-09-02

Op het moment dat je partner de woorden uitsprak ‘Ik wil scheiden&rsquo...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.