• Op vakantie als gescheiden ouder? 5 tips!

Op vakantie als gescheiden ouder? 5 tips!

Geplaatst op 05-06-2020

Door de coronacrisis zijn wellicht niet alle tips direct van toepassing maar we willen ze toch graag onder de aandacht brengen. Want zeker als het om de eerste vakantie na de scheiding gaat, zijn er wat zaken die extra aandacht verdienen. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor de kinderen. Want, ook in deze nieuwe situatie, willen jullie optimaal kunnen genieten van de vrije tijd. Om dit te kunnen realiseren, moet je als gescheiden ouder wat extra stappen zetten in de voorbereiding én tijdens vakantie. Hieronder lees je 5 bruikbare tips.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Vooral als je na je scheiding met je kinderen op vakantie gaat naar het buitenland, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk zorg je ervoor dat zowel jij als de kinderen, beschikken over een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Ook is het goed om na te gaan of jullie een visum nodig hebben (bijvoorbeeld voor een vakantie in Turkije). Het afsluiten van een ziekte- en reiskostenverzekering voor de kinderen mag je ook niet vergeten. Tot nu toe zijn dit zaken die van toepassing zijn voor iedereen die op vakantie gaat. Als gescheiden ouders moet je ook zorg dragen voor het onderstaande:

 • Als je minderjarige kinderen hebt, zorg dan voor een document met toestemming om af te mogen reizen naar het buitenland.
 • Een uittreksel van het gezag register en het BRP of GBA. Zorg ervoor dat deze uittreksels recent zijn.
 • Kopie van de geboorteakte van de kinderen.
 • Kopie paspoort van de ex-partner die toestemming geeft.
 • Als dit van toepassing is, zorg voor een kopie van het retourticket van de kinderen.
 • Kopie van het ouderschapsplan dat jullie destijds hebben opgesteld.
 • Kopie met daarop de uitspraak inzake omgang en gezag.

Om niets aan het toeval over te laten en om onaangename verrassingen te kunnen voorkomen, is het verstandig om contact op te nemen met de ambassade van het land waarnaar je afreist. Hoewel het bovenstaande lijstje aan documenten vrij compleet is, kunnen er voor het betreffende land nog extra documenten nodig zijn. Onder “recent”, worden in de bovenstaande opsomming documenten en uittreksels bedoeld die niet ouder zijn dan 3 maanden.

2. Bespreek de invulling van de vakantie met de kinderen

Ook voor de kinderen is het vieren van de eerste vakantie na de scheiding, nieuw. Geef ze daarom alle tijd en ruimte om zich hierin te kunnen vinden. Een goede tip daarbij is het bespreken van hun wensen. Zeker omdat ze de vakantietijd moeten verdelen tussen moeder en vader. Als gescheiden ouder weet je op deze manier ook welke invulling het beste is voor de aankomende vakantieperiode.

3. Op vakantie met je kinderen en een nieuwe partner

Als er een nieuwe partner in het spel is, die meegaat op vakantie, verandert er nog meer aan de situatie. Voor jou, maar natuurlijk ook voor de kinderen. Zij moeten wennen aan de nieuwe partner aan jouw zijde, maar misschien neemt hij of zij ook kinderen mee? Het is daarom verstandig om de aandacht goed te verdelen. Want, hoewel jij al behoorlijk wat tijd hebt doorgebracht met jouw nieuwe partner, geldt dat voor de kinderen niet. Bedenk daarom goed dat kinderen, het zeker in de vakantie leuk vinden om spannende dingen te ondernemen met hun vader of moeder. Door de aandacht in deze nieuwe situatie goed te verdelen tussen de kinderen en jouw nieuwe partner, voorkom je dat de vakantie als niet leuk wordt ervaren.

4. Als jouw ex-partner op vakantie gaat met de kinderen

Na jullie scheiding komt er een moment waarop de kinderen met de andere ouder meegaan op vakantie. Je moet jouw kinderen dus een tijdje missen. Hoewel jullie gescheiden zijn, blijven jullie als ouders aan elkaar verbonden. Maak daarom goede afspraken als één van jullie op vakantie gaat met de kinderen. Spreek bijvoorbeeld af op welke manier en wanneer je als thuisblijvende ouder contact opneemt met de kinderen. Dit geeft stabiliteit voor jou als achterblijver, maar ook voor de kinderen én jouw ex-partner die een fijne tijd beleeft. Het is goed om de overeengekomen afspraken te bespreken met de kinderen. Zo weten ze precies wanneer de contactmomenten plaatsvinden. Houd als gescheiden ouders ook rekening met elkaar, als jullie kinderen over een eigen mobiele telefoon beschikken. Blijf positief spreken over elkaar als er contact is tussen de kinderen en één van jullie. Gun elkaar deze heerlijke quality time met de kinderen en laat ze dit vooral ook merken.

5. Alleen zijn tijdens de vakantieperiode als gescheiden ouder

Als de vakantieperiode aanbreekt voor jou als gescheiden ouder, dan is het niet altijd vanzelfsprekend dat de kinderen bij je zijn. Ze kunnen met de andere ouder mee zijn op vakantie, maar ook genieten van deze periode terwijl ze bij jouw ex-partner thuis zijn. In elk geval is het goed om zelf ook te genieten van de vrije tijd die je hebt. Dat is zeker in de eerste periode na de scheiding belangrijk. Maak niet de fout om jezelf te overladen met werk. Geniet van deze spaarzame momenten en plan dingen die je altijd al hebt willen doen. Misschien een spannende citytrip of het aanpassen van je interieur? Als je tijdens de eerste vakantie na de scheiding een kleine stap maakt richting een goede balans, dan heeft dit een positieve invloed op de invulling van jouw toekomst.

Ik wil een gratis gesprek

  info@christelijkemediator.nl  
   06 13257296
   Direct contact via Whatsapp 

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Wat is een ouderschapsplan?

  Wat is een ouderschapsplan?

  Geplaatst op: 2020-08-07

  Het ouderschapsplan is een verplichte regeling waarin ouders die gaan scheide...

  Lees meer
 • Mijn persoonlijke ervaring met scheiden

  Mijn persoonlijke ervaring met scheiden

  Geplaatst op: 2020-07-31

  Samen hadden we, zo op het eerste gezicht, een mooi leven. Twee geweldige kin...

  Lees meer
 • Meest gestelde vragen over alimentatie

  Meest gestelde vragen over alimentatie

  Geplaatst op: 2020-07-17

  In onze praktijk zien wij vaak dat alimentatie een punt van discussie is. Ond...

  Lees meer
Lees meer blogs
Wat is een ouderschapsplan?

Wat is een ouderschapsplan?

Geplaatst op: 2020-08-07

Het ouderschapsplan is een verplichte regeling waarin ouders die gaan scheide...

Lees meer
  Lees meer blogs
Mijn persoonlijke ervaring met scheiden

Mijn persoonlijke ervaring met scheiden

Geplaatst op: 2020-07-31

Samen hadden we, zo op het eerste gezicht, een mooi leven. Twee geweldige kin...

Lees meer
  Lees meer blogs
Meest gestelde vragen over alimentatie

Meest gestelde vragen over alimentatie

Geplaatst op: 2020-07-17

In onze praktijk zien wij vaak dat alimentatie een punt van discussie is. Ond...

Lees meer
  Lees meer blogs

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.