• mijn-persoonlijke-ervaring-met-scheiden

Mijn persoonlijke ervaring met scheiden

Geplaatst op 14-07-2023

Samen hadden we, zo op het eerste gezicht, een mooi leven. Twee geweldige kinderen, een koophuis, lieve vrienden en een mooie baan. Twee gelukkige mensen. Althans, zo leek het voor de buitenwereld. Toch was het in werkelijkheid anders. We leefden langs elkaar heen en konden elkaar niet langer geven wat we nodig hadden.

Relatietherapie, twijfels, tranen en een allesomvattend schuldgevoel

Na een lange periode van relatietherapie, ontelbare gesprekken, twijfels en tranen, namen we het besluit; Een besluit waarvan ik wist dat de impact enorm zou zijn. Ik voelde me intens schuldig. Schuldig naar onze twee zoontjes van 3 en 5 jaar. Door de beslissing om te gaan scheiden, ontnamen we hen de kans om op te groeien bij een vader én moeder in één huis. Al voordat onze zoons geboren waren, wist ik dat ik ze wilde beschermen voor alles wat hen pijn zou doen of verdrietig zou maken. En nu, nu maakte we de keuze om uit elkaar te gaan.

Ik lag er letterlijk wakker van en dacht: “Hoe moeten we dit aan ze gaan vertellen? Hoe moet het nu verder?” Eén ding wist ik zeker! Ik zou er alles, maar dan ook álles aan doen om een vechtscheiding te voorkomen. Samen besloten we om het goed te regelen omwille van de kinderen. We wilden sámen ouders blijven voor onze kinderen. Een prachtig voornemen, wat in de praktijk toch anders uitpakte.

Goed scheiden; hoe dan?!

We kozen er voor om naar een gezamenlijke advocaat te gaan. Deze man heeft een ouderschapsplan geschreven en een convenant opgesteld. Advies aangaande de kinderen, de financiën of de fiscaliteiten? We hebben het niet gekregen. We hadden geen idee wat de gevolgen waren van de keuzes die we maakten! Ik heb er ook niet om gevraagd. Mijn hoofd liep over en er kwam zoveel op me af. Ik was ervan overtuigd dat we het goed hadden geregeld. Tijdens mijn opleiding tot mediator en later in de opleiding tot scheidingsadviseur, kwam ik erachter dat dit zeker niet het geval was. En juist als zaken niet goed geregeld zijn, is de kans groot dat er onderlinge wrijving en frictie ontstaat. Voor mij is dat een extra motivatie om mijn klanten te informeren over álle zaken die geregeld moeten worden.

De diepste pijn kwam ná de praktische scheiding

Als ik terugkijk op de periode tijdens en na onze scheiding, realiseer ik me dat met name het eerste (half) jaar na onze scheiding heftig was. Beiden hadden we onze eigen emoties en twijfels. Oh, wat waren we zoekende. Hoe geef je een nieuwe richting aan je leven? Hoe ga je met elkaar om na een scheiding? Na een jaar hadden we hier een weg in gevonden; een weg die bij ons en bij onze kinderen paste. Langzaam ontstond er een nieuwe situatie; een nieuwe vorm voor ons als gezin. De afstand, de rust en duidelijke afspraken hielpen ons om elkaar niet te hoeven loslaten. We leerden elkaar anders vast te houden. We hadden als ouders één gezamenlijk doel; het welzijn van onze kinderen. En gelukkig zaten we daarin op één lijn. Vergis je niet, ook wij hadden onze frustraties en irritaties. En het was echt niet enkel rozengeur en maneschijn. Echter; in de basis hadden we het goed en hebben we als ouders op een mooie manier samengewerkt in het belang van onze kinderen. Een goed geregelde scheiding is de basis. Hierdoor kunnen jullie samen goede en leuke ouders blijven.

Het moment waarop alles veranderde

In 2015 werd ons gezin opgeschrikt. De vader van mijn kinderen werd ziek, ernstig ziek. Dit bericht kwam binnen als een mokerslag. Nadat we van de eerste schrik waren bekomen, moesten we afspraken gaan maken. De vader van mijn kinderen was al snel niet meer in staat om voor de kinderen te zorgen. Hoe nu verder? Uiteindelijk hebben we besloten dat ik samen met mijn nieuwe partner en de kinderen bij mijn zieke ex-partner zou gaan wonen. Zo konden de kinderen, die op dat moment 7 en 9 jaar waren, elke dag hun vader zien en visa versa. Verdrietige en intense maanden volgden. Toch waren het ook mooie maanden. Maanden van omzien naar elkaar, vanuit liefde en respect. Uiteindelijk gevolgd door het sterfbed en een toch nog onverwacht overlijden. Op het moment van overlijden was mijn huidige partner aan het werk en waren we als gezin bij elkaar. Papa, mama en de twee liefste en dapperste kinderen die ik ken. Toen realiseerde ik me; het is ons gelukt om afscheid te nemen als partners en samen te werken als ouders. Het is ons gelukt om er geen strijd van te maken en elkaar het beste te gunnen. Het is ons gelukt om elkaar niet los te laten; we zijn elkaar anders gaan vasthouden.

Mijn motivatie

Toen ik besefte dat het ons als ouders was gelukt om de scheiding op een goede en respectvolle manier te regelen, kreeg ik steeds meer de wens en de behoefte om andere ouders ook te helpen om op een goede en eerlijke manier uit elkaar te gaan. Als wij dit kunnen, dan kunnen andere ouders dit ook!

Unieke combinatie

Vanuit die motivatie en overtuiging, ben ik gestart met de opleiding tot mediator, gevolgd door de opleiding tot scheidingsadviseur en coach van het programma 'De Kinderen Scheiden Mee'. Een unieke combinatie die voor al mijn klanten grote voordelen heeft. 

Een mediator mag niet adviseren, een scheidingsadviseur wél. Hierdoor voorzie ik jullie van gedegen financieel, fiscaal en juridisch advies, passend bij jullie specifieke situatie. Zo komen jullie achteraf niet voor verrassingen te staan.

Totaalpakket

Dit totaalpakket bevat alles wat ervoor zorgt dat jullie op een goede, eerlijke en oprechte manier afscheid kunnen nemen van elkaar als partners en samen als ouders verder kunnen. En dat voor een prijs die lager ligt dan het uurtarief van de gemiddelde mediator! Goed scheiden moet immers mogelijk zijn voor iédereen!

Deze blog is geschreven door Anneloes. 

Contact

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek

Ik wil een gratis gesprek

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Hoe kan je als christen andere christenen helpen met hun scheiding?

  Hoe kan je als christen andere christenen helpen met hun scheiding?

  Geplaatst op: 2023-09-29

  Soms voel ik me bezwaard. Hoe kan je als christen andere christenen help...

  Lees meer
 • Papa, waar gaat Boris wonen?

  Papa, waar gaat Boris wonen?

  Geplaatst op: 2023-09-22

  Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden? Voor zowel jullie als j...

  Lees meer
 • Zelf je scheiding regelen

  Zelf je scheiding regelen

  Geplaatst op: 2023-09-15

  Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden.…. Het klinkt ...

  Lees meer
Lees meer blogs
Hoe kan je als christen andere christenen helpen met hun scheiding?

Hoe kan je als christen andere christenen helpen met hun scheiding?

Geplaatst op: 2023-09-29

Soms voel ik me bezwaard. Hoe kan je als christen andere christenen help...

Lees meer
  Lees meer blogs
Papa, waar gaat Boris wonen?

Papa, waar gaat Boris wonen?

Geplaatst op: 2023-09-22

Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden? Voor zowel jullie als j...

Lees meer
  Lees meer blogs
Zelf je scheiding regelen

Zelf je scheiding regelen

Geplaatst op: 2023-09-15

Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden.…. Het klinkt ...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.