• Kinderen met autisme in de scheiding

Kinderen met autisme in de scheiding

Geplaatst op 02-05-2020

Als mediators en scheidingsadviseur van Christelijke Mediator zijn wij gespecialiseerd in de begeleiding van ouders die gaan scheiden waarbij een of meerdere kind/ kinderen met autisme betrokken zijn. Autisme speelt autisme in ons dagelijks leven een belangrijke rol. Naast onze jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen met autisme zijn wij beide ouder van een kind met autisme. Wij delen onze kennis en ervaring graag met jullie en wij weten als geen ander welke aspecten aandacht verdienen.

Alles wat vertrouwd was wordt ineens onzeker

Voor elk kind is de scheiding van zijn ouders ingrijpend en emotioneel. Dat geldt zeker ook voor kinderen autisme. De basis die ze zo nodig hebben valt ineens weg. Alles wat vertrouwd was wordt ineens onzeker. Zonder de juiste begeleiding kan dit als zeer onveilig worden ervaren. In de periode rondom een scheiding zijn er vaak veel onduidelijkheden. Onduidelijkheid veroorzaakt stress. Langdurige stress blokkeert de mogelijkheid voor jullie kind om zich op een gezonde manier te kunnen ontwikkelen. Wanneer de omgeving voldoende structuur en duidelijkheid biedt ontstaat er rust en is er ruimte om weer te ontwikkelen en leren. Duidelijke communicatie met concrete informatie over (de gevolgen van) de scheiding zijn dus van groot belang

Geef me de 5 methode en scheiden

De informatieverwerking van een kind met autisme werk gefragmenteerd. Als mens krijgen we elke dag losse stukjesinformatie binnen en ons brein puzzel dat tot een logisch geheel. Bij een kind met autisme is die informatieverwerking verstoord. Hierdoor is het voor hen lastig om de puzzel te leggen en een logisch verhaal te maken van alle informatie die ze krijgen. Het kind heeft dan ook meer verwerkingstijd nodig om de hele scheiding te kunnen overzien.  Als de puzzel niet compleet is, is het moeilijk om te denken wat je precies moet doen. Ook ontbreekt de samenhang.

Hierbij kan de ‘Geef me de 5 methode’ erg helpend zijn. Deze methode  kenmerkt zich door duidelijke en voorspelbare communicatie. Vijf vragen staan steeds centraal: wie, wat, waar, wanneer en hoe.

Ouders kunnen hun kind helpen samenhang te creëren door duidelijk te zijn ‘op de 5’. Oftewel door heel feitelijk te vertellen WAT er gaat gebeuren, WANNEER gaat dat gebeuren, HOE dat uitgevoerd zal worden. WAAR  het gaat gebeuren en (met) WIE. Hierdoor is jullie kind minder ‘puzzeltijd’ kwijt.

Meer informatie over deze methode is te vinden op: https://www.geefmede5.nl/home

Ik wil graag meer informatie

Autisme en het ouderschapsplan

In Nederland is het verplicht voor ouders van minderjarige kinderen om bij scheiding een ouderschapsplan te maken. Voor kinderen met autisme is een concreet en duidelijk ouderschapsplan van groot belang. De behoefte aan duidelijkheid en structuur is groot. Nu jullie gaan scheiden is het  dus belangrijk dat jullie goede, heldere en werkbare afspraken maken om zo zoveel mogelijk duidelijkheid en samenhang te creëren.

Goede, eenduidige en concrete informatie; dat is wat jullie kind nodig heeft. Maar ja, hoe doe je dat als jezelf ook niet weet hoe de toekomst eruit gaat zien? Hoe zorg je als ouders voor een nieuwe stabiele basis na de scheiding? Dat is niet eenvoudig, jullie gaan immer niets voor niets uit elkaar.

Goede begeleiding, van een professional met verstand van zaken, is hierbij van cruciaal belang. Ook op dit gebied adviseren wij jullie graag. Niet alleen tijdens het scheidingsproces. Ook ná de scheiding staan wij voor jullie klaar.

Voorkom een vechtscheiding

Een vechtscheiding is voor elk kind schadelijk. Echter voor een kind met autisme is het desastreus. Als er sprake is van onderlinge spanningen en strijd tussen de ouders dan voelt een kind met autisme dit als geen ander aan. En dat terwijl jullie kind hier niet meer om kan gaan en het enkel zorgt voor een gevoel van onveiligheid. Wij zijn ervan overtuigd dat dat anders kan en daar helpen wij jullie graag bij. Met de juiste begeleiding is het goed mogelijk om de scheiding in rust en harmonie te regelen. Ook voor jullie!

Advies op maat

Jullie situatie is uniek en vraagt om een specifieke aanpak die past bij jullie en bij jullie kind(eren). Juist daarin ligt onze kracht. Wij bieden jullie inzicht, overzicht én uitzicht. Stap voor stap doorlopen wij met jullie tijdens het gehele scheidingsproces. Daarbij kunnen jullie rekenen op onze oprechte betrokkenheid.

Ik wil een gratis gesprek

  info@christelijkemediator.nl  
   06 13257296
   Direct contact via Whatsapp 

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Papa, waar gaat Boris wonen ?

  Papa, waar gaat Boris wonen ?

  Geplaatst op: 2022-09-30

  Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden? Voor zowel jullie, als ...

  Lees meer
 • Zelf je scheiding regelen

  Zelf je scheiding regelen

  Geplaatst op: 2022-09-19

  Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden.…. Het klinkt ...

  Lees meer
 • Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

  Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

  Geplaatst op: 2022-09-02

  Op het moment dat je partner de woorden uitsprak ‘Ik wil scheiden&rsquo...

  Lees meer
Lees meer blogs
Papa, waar gaat Boris wonen ?

Papa, waar gaat Boris wonen ?

Geplaatst op: 2022-09-30

Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden? Voor zowel jullie, als ...

Lees meer
  Lees meer blogs
Zelf je scheiding regelen

Zelf je scheiding regelen

Geplaatst op: 2022-09-19

Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden.…. Het klinkt ...

Lees meer
  Lees meer blogs
Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

Geplaatst op: 2022-09-02

Op het moment dat je partner de woorden uitsprak ‘Ik wil scheiden&rsquo...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.