• ik-wil-niet-scheiden-maar-mijn-partner-wel-wat-nu

Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

Geplaatst op 08-09-2023

Op het moment dat je partner de woorden uitsprak ‘Ik wil scheiden’ stortte je wereld in. Je had nooit gedacht dat dit jou en jullie zou overkomen. De boodschap komt dan ook hard binnen. Je raakt in paniek en wordt overspoeld door angst en onzekerheid. Hoe nu verder?  Hoe moet dat met de woning na de scheiding? Hoe houd je financieel je hoofd boven water? Hoe moet dat met de kinderen?  Je begrijpt er helemaal niks van. Hoe kan je partner nou willen scheiden. Jullie hebben elkaar trouw beloofd. En wellicht raakt de afwijzing je nog wel het meest. Het doet zoveel pijn dat de persoon met wie jij dacht oud te worden niet langer met jou samen wil zijn. Dit doet zo’n pijn.

Een scheiding is altijd pijnlijk en ingewikkeld. Zelfs als beide partners het eens zijn dat het zo niet langer kan. Maar als één van beide de scheiding helemaal niet wil komt er een extra dimensie bij kijken.  

Het is belangrijk om eerst te achterhalen wat je partner bedoeld met de boodschap “Ik wil scheiden”. Betekend dit dat je partner het besluit al heeft genomen of is het een noodkreet dat het zo niet langer kan? Is er nog ruimte voor relatietherapie? Is er nog ruimte en bereidheid om aan jullie huwelijk te werken? Maak dit bespreekbaar! Probeer tijdens dit gesprek zo rustig mogelijk aan te geven wat jouw gevoelens zijn maar vooral ga met je partner in gesprek over zijn of haar gevoelens. Wat maakt dat jouw partner zegt te willen scheiden?

Christelijke relatietherapie als hulpmiddel

Blijft je partner bij zijn of haar besluit? Is er echt geen ruimte meer om door middel van relatietherapie op zoek te gaan naar een oplossing? Blijft je partner volharden? Dan kan je hoe intens verdrietig ook, niet anders dan dit besluit te accepteren. Dit klinkt eenvoudig maar is het zeker niet. Wij zeggen dit omdat we uit ervaring weten dat als één van beide partners de scheiding niet accepteert de kans groot is dat er een complexe vechtscheiding ontstaat die bij de rechtbank 'uitgevochten’ zal worden. Deze situatie kent alleen maar verliezers. Met jullie eventuele kinderen in de hoofdrol. 

 Contact Ik wil contact met een christelijke relatietherapeut uit onze regio

Wat als er geen ruimte meer is voor relatietherapie

Als één van beide partners wil scheiden dan gaat die scheiding er hoe dan ook komen. Ook als de ander niet kan of wil scheiden, ook als de ander ervan overtuigd is dat de scheiding tegen Gods wil is. Het Nederlandse rechtssysteem zit zo in elkaar dat er ook een eenzijdig verzoek tot scheiding ingediend kan worden. In dat geval hebben jullie beide een advocaat nodig en zal de rechtbank gevraagd worden uitspraak te doen.

Als jullie kiezen voor mediation kiezen jullie zelf, met behulp van de mediator, bepalen welke afspraken jullie willen maken.  Mediation heeft veel voordelen ten opzichte van een rechtbankprocedure

Contact opnemen Ik wil contact met een christelijke mediator uit onze regio

Mijn partner heeft iemand anders

Als je partner een ander heeft ontmoet met wie hij of zij verder wil of als je partner is vreemdgegaan dan zal je worden verscheurd door boosheid, pijn, verdriet en/of schaamte. Je voelt je bedrogen, verraden en afgedankt. Je vertrouwen is beschadigd en de paniek is groot. In zo’n geval is het belangrijk om op korte termijn hulp van een professionele derde in te schakelen.

Hebben jullie kinderen?

Als jullie kinderen hebben dan blijven jullie, wat de toekomst ook brengt, aan elkaar verbonden. Hoe begrijpelijk jullie emoties ook zijn, jullie kinderen hebben jullie nodig! Om te voorkomen dat jullie helemaal vastlopen is het van belang om in een vroeg stadium een mediator in de arm te nemen die jullie helpt om de schade te beperken.

Behoefte aan hulp en persoonlijk advies

Het kan zo helpend zijn om even je hart te luchten. Het kan zo helpend zijn om advies te krijgen van mensen die enerzijds verstand van zaken hebben en anderzijds weten hoe pijnlijk relatieproblemen of een scheiding kunnen zijn. Het kan zo helpend zijn als je je situatie kunt bespreken met christenen die weten welke extra dimensie er komt kijken bij relatieproblemen en/of scheiding binnen een christelijk gezin. Wij zijn er voor jou! Schroom niet en neem vooral contact met ons op. We helpen je graag.

Contact opnemen

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Hoe kan je als christen andere christenen helpen met hun scheiding?

  Hoe kan je als christen andere christenen helpen met hun scheiding?

  Geplaatst op: 2023-09-29

  Soms voel ik me bezwaard. Hoe kan je als christen andere christenen help...

  Lees meer
 • Papa, waar gaat Boris wonen?

  Papa, waar gaat Boris wonen?

  Geplaatst op: 2023-09-22

  Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden? Voor zowel jullie als j...

  Lees meer
 • Zelf je scheiding regelen

  Zelf je scheiding regelen

  Geplaatst op: 2023-09-15

  Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden.…. Het klinkt ...

  Lees meer
Lees meer blogs
Hoe kan je als christen andere christenen helpen met hun scheiding?

Hoe kan je als christen andere christenen helpen met hun scheiding?

Geplaatst op: 2023-09-29

Soms voel ik me bezwaard. Hoe kan je als christen andere christenen help...

Lees meer
  Lees meer blogs
Papa, waar gaat Boris wonen?

Papa, waar gaat Boris wonen?

Geplaatst op: 2023-09-22

Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden? Voor zowel jullie als j...

Lees meer
  Lees meer blogs
Zelf je scheiding regelen

Zelf je scheiding regelen

Geplaatst op: 2023-09-15

Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden.…. Het klinkt ...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.