• Ervaringsverhaal: Overspel binnen het christelijke huwelijk

Ervaringsverhaal: Overspel binnen het christelijke huwelijk

Geplaatst op 22-01-2021

Sarah was ervan overtuigd een goed huwelijk te hebben. Natuurlijk was er wel eens wat, maar ach, dat komt in de beste families voor. Ondertussen had haar man al 3 jaar lang een buitenechtelijke vriendin.  Zijn seks verslaving bracht zoveel wanhoop en eenzaamheid dat hij er voor koos om Sarah de waarheid te vertellen. Sarah voelde zich verscheurd en een scheiding leek de enige optie.

‘Sarah, het spijt me. Ik had het veel eerder willen vertellen. Ik had het veel eerder moeten vertellen, het spijt me zo stotterde Diederick.’ Ze waren op vakantie in Kroatië, de kinderen waren een dagje met opa en oma mee naar het natuurpark. Diederick wist en voelde. Ik moet het kwijt, nu.

“Ik begreep er niks van” verteld Sarah (41) zich, “en toen hij begon te vertellen, dacht ik dat ik droomde”. Een afschuwelijke nachtmerrie.  Hij begon aarzelend, snel werd helder wat Diederick op zijn hart had. Diederick bleek al 3 jaar lang seksverslaafd. Zijn verslaving begon met het bezoeken van pornosites, gevolgd door chatcontacten. Daarna had Diederick regelmatig contact met andere vrouwen, met al deze vrouwen deelde hij het bed. “Terwijl ik alles vertelde voelde ik me opgelucht en ranzig tegelijk” Ik realiseerde me hoe ver ik was afgezakt. Hoe ver ik me had laten meeslepen in mijn gevoelens van lust.

Ik voelde me zo verraden en afgedankt
Sarah rende weg, het vakantiepark over richting de zee. Halverwege liet ze zich op de grond vallen. Ik heb geschreeuwd, gehuild en zelfs gevloekt. Dit was niet waar. Bij terugkomst heb ik eindeloos gevraagd wat ik verkeerd heb gedaan. Of hij tekortkwam bij mij. Diederick was stellig; het lag niet aan Sarah. Hij hield onverminderd veel van haar en was nooit iets tekortgekomen.

De rest van de vakantie is in een waas voorbij gegaan. De ouders van Diederick hebben de kinderen zoveel mogelijk opgevangen nadat duidelijk werd dat er een immens grote scheur was gekomen in het huwelijk van Diederick en Sarah. Sarah: ‘Nooit, nooit van mijn leven wil ik nog naar Kroatië. Als ik er alleen al aan denk krijg ik buikpijn en overvalt me een gevoel van misselijkheid. Kroatië is zo verbonden met het moment van toen.

Sarah: “Het leek echt alsof ik in een slechte film was beland. Ik was zo boos, zo verdrietig en zo radeloos. Ik voelde me verraden en afgedankt” .

Hoe nu verder?

Diederick; “Een heftige tijd volgde, Sarah had eindeloos veel vragen, wilde alles weten maar werd vervolgens ook boos van de antwoorden. Mensen om ons heen zeiden dat er niets anders op zat dan te gaan scheiden. Er was immers een Bijbelse grond om dat te kunnen en mogen doen.” Sarah verteld: “Zelf ben ik ook bang geweest dat ons huwelijk voorbij was. Ik kon, wilde maar vooral durfde Diederick niet meer te vertrouwen. Toch wist ik het zeker; ik wilde er álles aan doen om een scheiding te voorkomen. Voor mijzelf, voor Diederick maar ook voor onze kinderen. Diederick “ik wilde niets liever dan dat, vechten voor onze relatie. Alle vunzigheid waar ik door in beslag was genomen stond los van mijn liefde voor Sarah. De drang naar filmpjes, de drang naar contacten en de drang naar seks was te groot. Het leek sterker dan mij zelf. En daar wilde ik vanaf. Daarom heb ik me ook aangemeld bij stichting de Hoop in Dordrecht. Daar heb ik geleerd dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen daden en tegelijkertijd dat het mogelijk is om uit deze duisternis te stappen. Dat klinkt eenvoudig maar o wat was dit een heftig traject.

EFT Relatietherapie

Sarah en Diederick kwamen al snel tot de conclusie dat Diederick niet de enige was die professionele hulp nodig had. Hun relatie leek aan een zijde draadje te hangen. Ondanks dat ze beide zo graag anders wilde. Het vertrouwen van Sarah en het schuldgevoel van Diederick haakte steeds opnieuw op elkaar in. Diederick; “Telkens weer kwamen in hetzelfde patroon terecht, een patroon waarin Sarah boos werd en ik me terugtrok. En doordat ik me terugtrok werd Sarah nog bozer.

Sarah: “Tijdens de relatietherapie heeft de therapeut ons geholpen om onszelf en elkaar veel beter te leren begrijpen. Ik kon zo boos worden als Diederick me ‘weer’ in de steek liet. De therapeut heft me laten zien dat het juist mijn boosheid is waar Diederick voor wegloopt. Zijn schaamte en schuldgevoel maakte dat hij in zijn schulp kroop en zich terugtrok.

Diederick: “het was voor mij zo bevrijdend dat het tijdens de therapie niet ging over goed of fout. Er werd geen schuldige aangewezen. Zonder mening en zonder oordeel ging de therapeut samen met ons op zoek naar de dieperliggende gevoelens. Door die gevoelens te onderzoeken kwamen stapje voor stapje steeds dichter bij de kern. Het was allesbehalve makkelijk maar zo de moeite waard.

Sarah: “Wij hebben, heel bewust, opnieuw voor elkaar gekozen. De weg hiernaartoe was intens pijnlijk, maar zo de moeite waard. “

Doordat de patronen zichtbaar werden kwam er plaats voor liefde en begrip

Zowel Diederick als Sarah geven aan: “Er is in onze relatie heel veel misgegaan, we hebben diepe dalen gekend, maar we zijn zo dankbaar dat we elkaar weer hebben terug gevonden. Onze relatie heeft dankzij de relatietherapie een upgrade gekregen. We begrijpen onszelf en de ander nu zoveel beter. Hierdoor ontstond er weer ruimte voor mildheid en liefde. Doordat we weten waar onze valkuilen liggen kunnen we elkaar op een liefdevolle en milde manier behoeden om opnieuw in die valkuilen te stappen. Dat lukt ons niet altijd, maar ook als we in onze oude patronen stappen zijn we ons daar veel sneller van bewust dan voorheen. En doordat we nu weten hoe we hier mee om kunnen gaan lukt het ook steeds vaker om de patronen te doorbreken”

“Voor ons is de EFT-relatietherapie echt de redding geweest. En dat gunnen we anderen ook. Wij zijn niet trots op ons verhaal maar willen dit toch delen in de hoop dat we daar andere echtparen mee kunnen helpen.”

Christelijke relatietherapie

Sarah: “Ik ben erg blij dat we hebben gekozen voor een christelijke relatietherapeut. Ik merkte dat Anneloes begreep waar we het over hadden. Ze zei dat niet eens met zoveel woorden. Maar je voelde gewoon dat ze het begreep. Dat maakte dat ik me vrij voelde om alles te delen. Alle pijn, alle strijd en alle worstelingen. Ook de geloofstwijfels waren open en bloot bespreekbaar. Alles mocht het licht zien. Dat was zo bevrijdend”

Diederick: “Eerlijk gezegd was ik in eerste instantie wat terughoudend toen Sarah voorstelde om naar een christelijke relatietherapeut te gaan. Op de één of andere manier was ik bang dat een christelijke therapeut sneller een mening en oordeel zou hebben over mijn gedrag. En eigenlijk kon ik dat er helemaal niet bij hebben. Ik walgde al genoeg van mijzelf. Niets bleek minder waar. Ik voelde me al snel echt op mijn gemak. Anneloes hielp ons zonder mening en zonder oordeel te kijken naar onszelf en naar elkaar. Hierdoor ontstond een veilige sfeer waarin ik mijn diepste gevoelens durfde te delen.

EFT-relatietherapie

Voel jij je eenzaam binnen jullie relatie? Heeft liefde plaatsgemaakt voor ruzie? Merk je dat jullie steeds weer vastlopen en wil je daar graag verandering in? Kies dan voor EFT-relatietherapie bij Christelijke Mediator.

Onze mediator Anneloes van Deest is geschoold en werkzaam als EFT-relatie therapeut. Anneloes helpt jullie graag in jullie zoektocht naar het hervinden van jullie liefde voor elkaar zodat er weer sprake kan zijn van een ware verbinding.

Contact

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek.

Ik wil meer informatie

  info@christelijkemediator.nl  
   06 58869008
   Direct contact via Whatsapp 

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Kinderopvangtoeslag na de scheiding

  Kinderopvangtoeslag na de scheiding

  Geplaatst op: 2023-05-26

  Je kunt kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je zelf betaalt. Hierbij...

  Lees meer
 • Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

  Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

  Geplaatst op: 2023-05-11

  Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven? Scheiden, een onderwe...

  Lees meer
 • 5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  5 Vakantietips voor gescheiden ouders

  Geplaatst op: 2023-04-17

  We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

  Lees meer
Lees meer blogs
 Kinderopvangtoeslag na de scheiding

Kinderopvangtoeslag na de scheiding

Geplaatst op: 2023-05-26

Je kunt kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die je zelf betaalt. Hierbij...

Lees meer
  Lees meer blogs
Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven?

Geplaatst op: 2023-05-11

Papa en mama, mag ik mijn eigen waarheid schrijven? Scheiden, een onderwe...

Lees meer
  Lees meer blogs
5 Vakantietips voor gescheiden ouders

5 Vakantietips voor gescheiden ouders

Geplaatst op: 2023-04-17

We zijn allemaal dol op vakantie. Maar hoe regel je de vakantie als gescheide...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.