• advocaat-of-mediator

Een mediator of een advocaat? Wat zijn de verschillen?

Geplaatst op 13-12-2019

Hoe een scheiding ook verloopt, een scheiding is altijd pijnlijk en emotioneel. In diezelfde emotionele periode moeten er veel zaken worden geregeld. Van de hypotheek tot de kosten van de kinderen en van de partneralimentatie tot het ouderschapsplan. Kiezen jullie voor co-ouderschap of  heeft een andere omgangsregeling jullie voorkeur? Al deze zaken moeten geregeld worden. Daar heb je hulp bij nodig. Wie gaat jullie hierbij helpen? Kiezen jullie voor een advocaat of een mediator?

Een mediator of een advocaat? Wat zijn de verschillen?

Zowel een mediator als een advocaat willen dat er afspraken gemaakt worden die op papier worden vastgelegd. Een advocaat werkt vaak voor één partij. Een mediator werkt voor jullie beide. Een mediator helpt jullie om samen, op een goede manier, tot afspraken te komen die voor jullie allebei goed voelen.

Scheiden met hulp van een advocaat

Een advocaat zal de juridische afhandeling van de echtscheiding regelen. Hij vertegenwoordigt één partij en zal proberen om voor ‘zijn of haar’ partij het maximale eruit te halen. In de praktijk verloopt de communicatie vaak via de advocaten. Overleg samen met de je (ex) partner is in de meeste gevallen niet meer aan der orde.  Daarna volgt een rechtszaak, tijdens deze rechtszaak staan jullie in de rechtbank tegenover elkaar. Het zal geen verrassing zijn dat dit de onderlinge verstandhouding kan beschadigen. Met name als jullie samen kinderen hebben is het juist belangrijk om een goede verstandhouding te houden. Jullie blijven immers als ouders aan elkaar verbonden.

Als jullie kiezen voor een advocaat dan vragen jullie de rechter om de beslissingen te nemen. Wanneer jullie kiezen voor een mediator dan bepalen jullie samen, in onderling overleg de uitkomst.

Scheiden met hulp van een mediator

Een mediator is een neutrale bemiddelaar. De mediator zal samen met jullie rond de tafel gaat zitten met als doel om samen de scheiding goed te regelen. Omdat alles in onderling overleg gaat, worden er afspraken gemaakt waar jullie allebei mee verder kunnen.

Een mediator begeleidt jullie in dit traject al zal een mediator jullie niet van advies voorzien. Omdat een mediator fungeert als bemiddelaar mag hij/zij niet adviseren. Dit staat ook vastgelegd in de gedragsregels waaraan een registermediator moet voldoen.

Een scheidingstraject bij een mediator is meestal goedkoper en sneller dan een traject via een advocaat en de rechtbank. Los van het uurtarief van een advocaat is 1 mediator natuurlijk een stuk goedkoper dan 2 advocaten.  Daarnaast benadrukken wij graag nogmaals dat het behoud van de onderlinge verstandhouding een groot voordeel is. Voor jullie én voor jullie kinderen.

Ik wil een gratis gesprek

Wat is een scheidingsadviseur?

Anneloes is naast mediator ook ADR- scheidingsadviseur. Een ADR-Scheidingsadviseur is meer dan alleen een mediator. Zoals eerder aangegeven kan en mag een mediator niet adviseren. Een scheidingsadviseur mag dat wél! Anneloes heeft door haar opleiding tot scheidingsadviseur alle kennis in huis om jullie van gedegen advies te voorzien op financieel, fiscaal en juridisch gebied.

Het grote voordeel van dit advies is dat jullie weloverwogen beslissingen kunnen nemen en volledig geinformeerd worden over de mogelijke gevolgen van deze beslissingen.  Dit voorkomt dat jullie achteraf voor verrassingen komen te staan.

Samengevat; een ADR Scheidingsadviseur heeft naast een bemiddelende rol, ook een adviserende rol. Een unieke combinatie.

Contact

Wil je meer informatie of wil je weten wat Christelijke Mediator voor jullie kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag. 

  info@christelijkemediator.nl  

  06 13257296

Ik wil een gratis gesprek

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Papa, waar gaat Boris wonen ?

  Papa, waar gaat Boris wonen ?

  Geplaatst op: 2022-09-30

  Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden? Voor zowel jullie, als ...

  Lees meer
 • Zelf je scheiding regelen

  Zelf je scheiding regelen

  Geplaatst op: 2022-09-19

  Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden.…. Het klinkt ...

  Lees meer
 • Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

  Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

  Geplaatst op: 2022-09-02

  Op het moment dat je partner de woorden uitsprak ‘Ik wil scheiden&rsquo...

  Lees meer
Lees meer blogs
Papa, waar gaat Boris wonen ?

Papa, waar gaat Boris wonen ?

Geplaatst op: 2022-09-30

Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden? Voor zowel jullie, als ...

Lees meer
  Lees meer blogs
Zelf je scheiding regelen

Zelf je scheiding regelen

Geplaatst op: 2022-09-19

Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden.…. Het klinkt ...

Lees meer
  Lees meer blogs
Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

Geplaatst op: 2022-09-02

Op het moment dat je partner de woorden uitsprak ‘Ik wil scheiden&rsquo...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.