• De scheiding kwam totaal onverwacht

De scheiding kwam totaal onverwacht

Geplaatst op 11-09-2020

José en Maarten waren 15 jaar getrouwd. José: “Samen hadden we twee lieve dochters, een mooi koophuis en een leuke baan. Natuurlijk; een jong gezin is druk, maar we waren gelukkig. Althans, dat dacht ik.”  

Het is november 2018 als Maarten aangeeft, in gesprek te willen met José. Maarten geeft aan dat hij wil scheiden. José weet niet wat ze hoort. Scheiden??? Maar waarom dan? We hebben het toch goed samen? We zijn toch gelukkig? Maarten houdt voet bij stuk; hij wil scheiden. Maarten geeft aan, al langere tijd ongelukkig te zijn en inmiddels een andere partner te hebben met wie hij verder wil.

De periode rondom de scheiding leek wel een film

Jose: Vanaf het moment dat ik wist dat Maarten iemand anders had, belandde ik in een nachtmerrie. Het leek wel een film. Het was niet echt; ik voelde me verdoofd. De eerste weken en maanden heb ik echt op de automatisch piloot geleefd. Ik was echt aan het overleven. Alles wat vertrouwd was, veranderde. Ik overzag het allemaal niet meer en ik voelde me zo intens verdrietig en ongelukkig. Ik dacht Maarten door en door te kennen. Ik dacht dat we een  goede relatie hadden. Ik dacht dat we een leuk gezin waren met z’n vieren en dat dat altijd zo zou blijven. Ik hield van Maarten. Ik hield van ons gezin. En nu was ineens alles anders.

Terwijl ik het emotioneel ontzettend zwaar had moesten er veel praktische dingen geregeld worden. We moesten ons huis verkopen, onze financiën regelen en afspraken maken over onze kinderen. Onze mediator heeft daarbij zeer goed en kundig geholpen.

De onzekerheid was slopend

José: De periode na de scheiding was heel erg onzeker. Ik was bedrogen door mijn beste vriend; de man die ik dacht door en door te kennen. Ik twijfelde opeens aan alles en vooral aan mijzelf. Ik was bang voor de toekomst. Na 15 jaar was ik ineens niet meer goed genoeg voor mijn man. Zou ik dan ooit nog goed genoeg zijn voor een ander? Was ik dan zo’n ‘slechte’ partner dat hij me moest bedriegen? Waarom is hij niet met me in gesprek gegaan? Ontelbare keren heb ik me die vraag gesteld.

Mijn emoties gingen alle kanten op. Boos, verdrietig, gefrustreerd, onzeker, bang. Ik kon het aanvankelijk gewoon niet geloven. Na het ongeloof kwam de boosheid, ik ben zo razend op Maarten geweest om wat hij de kinderen en mij aandeed, allemaal voor zijn eigen geluk, terwijl we het helemaal niet slecht hadden. Ik heb er heel lang mee geworsteld; ik kon het gewoon niet begrijpen. Uiteindelijk heb ik me erbij neergelegd dat ik dit nooit zou snappen, en dat dat ook oké is. 

Ik wilde er alles aan doen om een vechtscheiding te voorkomen

Op een goede manier uit elkaar gaan vraagt ENORM veel energie. Het is echt hard werken om de relatie met je ex partner goed te houden, dat gaat niet vanzelf. Ik denk dat wie niet bereid is hard te werken voor een goede relatie met zijn ex-partner, al op voorhand faalt. En ook niet onbelangrijk; je moet beiden bereid zijn om je eigenbelang aan de kant te zetten. In het belang van de kinderen. In het begin moest ik mezelf echt inhouden om te voorkomen dat mijn boosheid en frustraties alles nog ingewikkelder zouden maken. Maarten en ik hebben geleerd om op een rustige manier met elkaar te overleggen en ALTIJD de kinderen op de eerste plaats te zetten. Bijvoorbeeld: als er in mijn weekend een feestje is bij hun vader en hij wil graag dat zij daarbij zijn, dan is dat in overleg mogelijk. En andersom net zo.

De bemoeizucht van de mensen om ons heen, maakte de scheiding ingewikkelder. José: “Ik zeg altijd, zonder meningen van anderen, zouden er nooit problemen zijn geweest. Als we al eens een meningsverschil of ruzie hadden, is dat 90% van de keren ontstaan doordat familie of vrienden zich bemoeiden met onze zaken.” Bijvoorbeeld: toen we afgelopen jaar aan één van onze dochters vroegen wat ze voor haar verjaardag wilde hebben, zei ze: “Ik wil dat jullie (papa en mama) allebei op mijn feestje zijn.” Maarten en ik hebben toen na overleg besloten, beide families uit te nodigen voor haar verjaardag. Onze dochter wilde dit graag; wij als ouders vonden het prima. Maar beide families moesten erg aan het idee wennen en dat zorgde voor wat strubbelingen. Uiteindelijk heeft onze dochter een fantastische dag gehad, maar het geeft wel aan dat familie en vrienden het soms onnodig ingewikkeld maakte. 

Het onmogelijke is waar geworden

José: “Net na de scheiding, nu een jaar geleden, was ik ervan overtuigd dat ik er nooit meer bovenop zou komen. Ik voelde me destijds zó ongelukkig! En iedereen die zei dat het wel weer goed zou komen, verklaarde ik voor gek. En ja, 2019 was een ongelooflijk zwaar jaar. Maar ik ben er sterker uitgekomen! Mede dankzij de hulp van mijn lieve familie en vrienden. Ik kan soms echt trots zijn op mijzelf. Ik heb zoveel stappen gemaakt het afgelopen jaar. Ook ben ik trots op ons als ouders van onze kinderen. We kunnen, ondanks alle pijn, samen door één deur. We zijn nog steeds SAMEN de ouders van onze dochters. Ik zal me ervoor inzetten dat het altijd zo zal blijven. En ik weet dat Maarten zich hier ook voor inzet.

Tips voor andere ouders die gaan scheiden

José heeft 5 tips voor andere ouders:

 • Zet de emoties en behoeften van jullie kinderen op de eerste plaats.
 • Geef jezelf tijd.
 • Accepteer dat je niet over alles hetzelfde denkt.
 • Accepteer dat niet alles meer gaat zoals het was en je sommige dingen moet loslaten.
 • En het allerbelangrijkste: communiceer over jullie kinderen. Dit hebben zij zo nodig. Zij hebben niet gekozen voor deze situatie. Het is voor hen al moeilijk genoeg dat ze telkens een ouder moeten missen. Maak het hen niet nog moeilijker door als ouders te vechten of negatief over elkaar te praten.


Contact

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek.

Ik wil een gratis gesprek

  info@christelijkemediator.nl  
   06 58869008
   Direct contact via Whatsapp 

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Hoe kan je als christen andere christenen helpen met hun scheiding?

  Hoe kan je als christen andere christenen helpen met hun scheiding?

  Geplaatst op: 2023-09-29

  Soms voel ik me bezwaard. Hoe kan je als christen andere christenen help...

  Lees meer
 • Papa, waar gaat Boris wonen?

  Papa, waar gaat Boris wonen?

  Geplaatst op: 2023-09-22

  Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden? Voor zowel jullie als j...

  Lees meer
 • Zelf je scheiding regelen

  Zelf je scheiding regelen

  Geplaatst op: 2023-09-15

  Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden.…. Het klinkt ...

  Lees meer
Lees meer blogs
Hoe kan je als christen andere christenen helpen met hun scheiding?

Hoe kan je als christen andere christenen helpen met hun scheiding?

Geplaatst op: 2023-09-29

Soms voel ik me bezwaard. Hoe kan je als christen andere christenen help...

Lees meer
  Lees meer blogs
Papa, waar gaat Boris wonen?

Papa, waar gaat Boris wonen?

Geplaatst op: 2023-09-22

Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden? Voor zowel jullie als j...

Lees meer
  Lees meer blogs
Zelf je scheiding regelen

Zelf je scheiding regelen

Geplaatst op: 2023-09-15

Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden.…. Het klinkt ...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.