• 5 tips voor communicatie tijdens en na de scheiding

5 tips voor communicatie tijdens en na de scheiding

Geplaatst op 11-06-2021

Zowel tijdens als na de scheiding is goede communicatie van groot belang. Jullie moeten immers samen goede afspraken maken. Bij voorkeur zonder dat je elke keer ruzie krijgt over de kinderen, de financien of niet nagekomen afspraken. Nu je zelf middenin dit traject zit weet je als geen ander dat dit een stuk makkelijker gezegd is dan gedaan. Elke keer opnieuw doe je je je best om je woorden zorgvuldig af te wegen maar steeds opnieuw escaleert het. Jullie gaan immers niet voor niets uit elkaar. De kans is groot dat de communicatie de laatste maanden of misschien zelfs jaren al niet vlekkeloos verliep en de scheiding heeft het niet makkelijker gemaakt.

In deze blog 5 concrete tips om de communicatie zo goed mogelijk te laten verlopen. Zowel tijdens als na de scheiding.

1. Bewaar gevoelige onderwerpen voor bij de mediator.

Hoe lastig ook, soms moeten we erkennen dat we hulp nodig hebben. Hulp van een onafhankelijke derde. Hoe graag je er ook samen uit wil komen, soms lukt dat even niet. En gezien de situatie is dat ook heel begrijpelijk en niets om je voor je te schamen. Door gevoelige onderwerpen tijdelijk te parkeren en te bewaren voor tijdens een mediationgesprek voorkom je dat jullie (opnieuw) vastlopen. De mediator helpt jullie om samen te zoeken naar een oplossing waar jullie beide achter kunnen staan.

2. Blijf uit de strijd en wees bereid de wijste te zijn.

We zien het vaak gebeuren; door de scheiding komt men lijnrecht tegenover elkaar te staan. Daar waar tijdens de relatie sprake was van gezamenlijke belangen moeten jullie nu beide opkomen voor jullie eigen belang. De kans dat de ander dingen zegt die jou raken is groot. Je kunt de communicatie als dwingend ervaren en dat dwingende herken je zo. Dat was tijdens de relatie niet anders. Juist daarom kan dit een enorme trigger zijn. Of de ander laat gevoelsmatig alles aan jou over, weer moet jij alle verantwoordelijkheid nemen, en dat is juist wat je niemand wilde. En ja, hallo: jij wilde scheiden, dan regel je het nu ook maar lekker zelf. Zo herkenbaar en zo begrijpelijk. Natuurlijk word je overspoeld door emoties en toch gaat dit je niet helpen.  Het belangrijkste advies: Reageer niet vanuit emoties, ga de strijd niet aan. Doe een stapje terug zodat je vanuit rust kunt reageren.

3. Communiceer vanuit “ik” en niet vanuit “jij

Clichés zijn er niet voor niets. En het advies is eigenlijk (in theorie) heel eenvoudig: Begin alles wat je zegt met het woord ‘ik’ in plaats van ‘jij’ Als je kiest voor het woord ‘jij’ kan het al snel overkomen als een verwijt. Dat verwijt kan een nieuwe discussie uitlokken.

Voorbeeld: Zeg niet ‘jij houdt de kinderen bij mij weg’ maar ‘ik krijg soms het gevoel dat je niet wilt dat ik contact heb met de kinderen’ Of ‘jij dwingt mij om…’ kan je ook vervangen door ‘ik krijg het gevoel dat je mij wilt dwingen’ Deze kleine aanpassingen maken een wereld van verschil.

4. Neem een time-out – de 24 uur regel

Vaak merk je halverwege de communicatie dat jullie vast dreigen te lopen. Dat kan je merken doordat je de emoties voelt oplopen.

In de praktijk adviseren we onze klanten vaak de ’24 uur regel’ toe te passen. Dit houdt in dat je met jezelf afspreekt dat je 24 uur wacht voordat je reageert op een app of mail. De kans is groot dat de ergste emotie wat gezakt is en je meer vanuit de rust op de inhoud kan reageren. Zijn jullie in gesprek waardoor je niet 24 uur kunt wachten met reageren geef dan aan dat je even tijd nodig hebt en er op een later moment op terugkomt. Daarbij kan je uitleggen dat het je nu niet lukt om goed te reageren omdat het je gespannen en boos maakt en dat dat juist is wat je niet wilt. Geef hierbij indien mogelijk ook een tijdspad aan, zodat de ander ook weet waar die aan toe is.

Hierdoor creëer je ruimte voor jezelf en ruimte voor een beter communicatie.

5. Houd de toekomst voor ogen.

Doordat jullie gaan scheiden nemen jullie afscheid als partners. Als jullie samen kinderen hebben blijven jullie, door de kinderen, als ouders, wel aan elkaar verbonden. Het is dus echt belangrijk dat jullie als ouders blijven samenwerken. En dat kan best een uitdaging zijn.

Denk er eens goed over na; Hoe zou jij willen dat jullie kinderen over 3 jaar terugkijken op de scheiding? Wat wil jij de kinderen meegeven voor de rest van hun leven? Door hier goed over na te denken dwing je jezelf stil te staan bij het belang van de kinderen. De kinderen hebben jullie nodig. Papa én mama.

Behoefte aan hulp en advies?

Wil jij de scheiding zo goed mogelijk regelen zonder steeds vast te lopen in de communicatie? Ben jij al gescheiden maar merk je dat de communicatie te wensen over laat? Trek dan vooral aan de bel. Je hoeft dit niet alleen te doen! Wij staan voor jullie klaar om jullie te helpen zodat er weer ruimte komt voor rust.

Ik wil meer informatie

Deel dit bericht:

 • Mediation bij scheiding

  Mediation bij scheiding

  Iedere situatie is uniek en vraagt om een zorgvuldige aanpak, om maatwerk en creativiteit. Dit maatwerk leveren wij graag...

  Lees meer
 • Kinderen in de scheiding

  Kinderen in de scheiding

  Laten we eerlijk zijn; kinderen willen niet dat hun ouders gaan scheiden. Toch is een scheiding niet altijd te voorkomen...

  Lees meer
 • Relatietherapie

  Relatietherapie

  Ben je niet happy in de relatie, maar weet je niet wat te doen? Groeien jullie langzaam uit elkaar en hebben jullie andere...

  Lees meer

Blog

 • Papa, waar gaat Boris wonen ?

  Papa, waar gaat Boris wonen ?

  Geplaatst op: 2022-09-30

  Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden? Voor zowel jullie, als ...

  Lees meer
 • Zelf je scheiding regelen

  Zelf je scheiding regelen

  Geplaatst op: 2022-09-19

  Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden.…. Het klinkt ...

  Lees meer
 • Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

  Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

  Geplaatst op: 2022-09-02

  Op het moment dat je partner de woorden uitsprak ‘Ik wil scheiden&rsquo...

  Lees meer
Lees meer blogs
Papa, waar gaat Boris wonen ?

Papa, waar gaat Boris wonen ?

Geplaatst op: 2022-09-30

Papa, waar gaat Boris wonen als we gaan scheiden? Voor zowel jullie, als ...

Lees meer
  Lees meer blogs
Zelf je scheiding regelen

Zelf je scheiding regelen

Geplaatst op: 2022-09-19

Doe-het-zelf scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden.…. Het klinkt ...

Lees meer
  Lees meer blogs
Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

Ik wil niet scheiden, maar mijn partner wel. Wat nu?

Geplaatst op: 2022-09-02

Op het moment dat je partner de woorden uitsprak ‘Ik wil scheiden&rsquo...

Lees meer
  Lees meer blogs
 • Clara

  "Ik heb zoveel bewondering voor je werkwijze, je (mensen) kennis en kunde. Je hebt je met hart en ziel ingezet om ons te helpen"

  Clara
 • Eline

  "Al bij het eerste gesprek stelde Anneloes ons erg op ons gemak."

  Eline
 • Erwin

  "Betrouwbaar en met verstand van zaken"

  Erwin
 • Nadien

  "Zo fijn dat er mensen waren die oprecht betrokken waren bij onze situatie"

  Nadien
 • Janny

  "Duidelijke uitleg en zeer goed bereikbaar bij vragen"

  Janny
 • Maarten

  "Ze helpen je echt met alles waardoor ze veel zorgen wegnemen. Geweldig."

  Maarten
 • Jasper

  "Prettige en duidelijke communicatie"

  Jasper
 • Anoniem

  "Hier heb ik geen seconde spijt van gehad."

  Anoniem
 • "Bewaakte de rust"

  Marit
 • "Ik bewonder je rust en daadkracht"

  Marije
 • "Heel hartelijk dank dat je het zo simpel mogelijk allemaal uitlegde"

  Jannet
 • J.

  "Henry, je bent een fijne man die rust uitstraalt. Juist die rust hadden wij zo hard nodig. Je hebt ons stap voor stap door..."

  J.
 • M. de Vroomen

  "Anneloes is een ontzettend prettig persoon en zeer deskundig. Ze heeft oog voor details. Ze weet als geen ander de..."

  M. de Vroomen
 • Mark

  "Anneloes, dankjewel voor je hulp, je inzet en je betrokkenheid. Mede dankzij jou is alles goed geregeld, ook voor de..."

  Mark
 • T en M

  "Onze relatie leek kapot. Als laatste redmiddel probeerden wij relatiemediation. Wat onmogelijk leek is mogelijk geworden;...."

  T en M
 • Paul

  "Zo fijn om door christen geholpen te worden. Henry en Anneloes hadden aan 2 woorden genoeg. Je merkt echt dat ze weten waar..."

  Paul

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.